Sari la conținut

Alarmant: Crește numărul bolilor transmise de țânțari în Europa

tantari
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Oamenii de știință avertizează că peste jumătate din populația globală ar putea fi expusă riscului de a contracta boli transmise de țânțari, cum ar fi malaria și febra dengue.

O specie invazivă de țânțari a fost descoperită în 13 țări din UE, inclusiv în Franța, Spania și Grecia, iar experții fac legătura între descoperirea lor și creșterea numărului de cazuri de febră dengue în Europa, scrie BBC.

Insecta care ameninţă Jocurile Olimpice

Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Până în nordul Parisului, unde vor avea loc Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie, autoritățile au monitorizat și prins insecta.

ECDC a avertizat asupra călătoriilor internaționale care vor crește și mai mult riscul apariției mai multor focare europene. Acesta a sfătuit oamenii să îndepărteze apa stagnantă din grădini sau balcoane, unde țânțarii se pot înmulți, și să folosească repelenți și plase de țânțari pe timp de noapte.

Țânțarii au devenit o amenințare din ce în ce mai mare în Europa în ultimele două decenii. Țânțarul tigru asiatic, aedes albopictus, considerat a fi cea mai invazivă specie de țânțar din lume, se răspândește acum în Europa din „tabăra de bază” din sudul Europei.

Virusul West Nile
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit ECDC, acesta s-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania. De asemenea, a fost înregistrat în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.

Țânțarii-tigru răspândesc boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika care, până de curând, erau de obicei prezente doar în anumite zone din Africa, Asia și America.

Ţânţarul care transmite febra galbenă se răspândeşte în Europa

Un alt țânțar, aedes aegypti, care transmite febra galbenă, precum și alte boli, și-a stabilit domiciliul în Cipru. Experții spun că potențialul său de răspândire în alte părți ale Europei este „îngrijorător”, având în vedere că preferă să înțepe oamenii și capacitatea sa de a transmite boli.

Dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală. Specialiştii atrag atenţia că virusul West Nile, care se transmite tot prin țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând.

Ţânţarul responsabil cu răspândirea virusului Nilului de Vest, Culex pipiens, este originar din Europa şi este prezent în toată regiunea UE/SEE, potrivit comunicatului publicat de ECDC citat de Agerpres.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, iar anul trecut au fost raportate peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese. Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

Malaria este cea mai mortală boală transmisă de țânțari de pe planetă. Ea se răspândește la oameni prin mușcăturile unor țânțari femele infectate, numite anofeli, care au fost găsite și în Europa. Există temeri că incidentele de malarie ar putea crește și pe continent în viitor, dacă condițiile sunt favorabile.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel