Sari la conținut

Alarmant: Poluarea UCIDE anual un milion de persoane

Poluare
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În fiecare an, peste un milion de oameni îşi pierd viaţa la nivel global din cauza expunerii la particule fine (PM2,5) pe termen scurt (ore sau zile) din poluarea atmosferică.

Este concluzia alarmantă a unui nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Monash, din Australia, care analizează mortalitatea și nivelurile de poluare cu PM2,5 în peste 13.000 de orașe și localități din întreaga lume timp de două decenii.

Studiul este primul care analizează expunerea pe termen scurt la nivel global – mai degrabă decât impactul pe termen lung al expunerii persistente, cum ar fi în cazul persoanelor care locuiesc în orașe cu niveluri ridicate de poluare.

Asia și Africa, cele mai afectat zone

Cercetătorii au constatat că respirarea PM2,5 chiar și pentru câteva ore, și până la câteva zile, are ca rezultat peste un milion de decese premature care au loc în fiecare an la nivel mondial, în special în Asia și Africa, iar mai mult de o cincime (22,74%) dintre acestea au avut loc în zonele urbane, Asia de Est înregistrând peste 50% din decesele atribuibile poluării cu particule fine pe termen scurt la nivel global.

Potrivit specialiștilor, efectele pe termen scurt asupra sănătății cauzate de expunerea la poluarea atmosferică au fost bine documentate, ținând cont de „mega-incendiile din Australia din timpul așa-numitei ‘veri negre’ din 2019-20, care au fost estimate a fi dus la 429 de decese premature cauzate de fum și la 3 230 de internări în spital ca urmare a expunerii acute și persistente la niveluri extrem de ridicate de poluare atmosferică cauzată de incendii de tufișuri”.

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Acesta este primul studiu care a cartografiat impactul global al acestor evenimente scurte de expunere la poluarea atmosferică”, a declarat professor Yuming Guo de la universitatea Monash, care a condus studiul.

Autorii adaugă că, din cauza densității mari a populației din zonele urbane, împreună cu nivelurile ridicate de poluare a aerului, „înțelegerea poverii mortalității asociate cu expunerea pe termen scurt laPM2,5 în astfel de zone este crucială pentru atenuarea efectelor negative ale poluării aerului asupra populației urbane”.

Date alarmante

  • Asia a reprezentat aproximativ 65,2% din mortalitatea globală datorată expunerii pe termen scurt la PM2,5
  • Africa: 17,0%.
  • Europa: 12,1%.
  • Cele două Americi: 5.6%
  • Oceania: 0,1%.

Povara mortalității a fost cea mai mare în zonele aglomerate și foarte poluate din Asia de Est, Asia de Sud și Africa de Vest, cu o fracțiune de decese atribuibilă expunerii la PM2,5 pe termen scurt în Asia de Est mai mare cu peste 50% față de media globală.

Acolo unde sănătatea este cel mai mult afectată de poluarea acută a aerului, studiul recomandă punerea în aplicare a unor intervenții specifice – cum ar fi sistemele de avertizare privind poluarea atmosferică și planurile de evacuare a comunității pentru a evita expunerea tranzitorie la concentrații ridicate de PM2,5 – care ar putea atenua daunele acute asupra sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel