Sari la conținut

Care sunt cauzele cancerului pulmonar la nefumători?

cancer pulmonar
Sursă foto: Getty Images
Cancerul pulmonar este principala cauză a deceselor cauzate de cancer la nivel mondial, motiv pentru care identificarea simptomelor este crucială.

Deși se știe că fumatul este cel mai important factor de risc pentru cancerul pulmonar, persoanele care nu au un istoric de fumat pot fi afectate de această boală. Există mai multe alte cauze ale cancerului pulmonar care pot crește riscul de cancer pulmonar al unei persoane, după cum se arată mai jos.

Gazul radon

Expunerea la gaz radon este considerată a fi principala cauză a cancerului pulmonar la nefumători. Deși radonul se găsește în mod natural în mediul exterior, nivelurile concentrate ale gazului asociate cu depozitele de uraniu pot fi dăunătoare.

În special, persoanele care locuiesc sau lucrează într-un mediu contaminat cu o concentrație ridicată de radon au fost asociate cu un risc de cancer pulmonar.

Fum pasiv

Fumul pasiv care este inhalat ca urmare a faptului că alte persoane fumează în vecinătatea apropiată poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra nefumătorilor. Persoanele care locuiesc cu alte persoane care fumează în casă sau în mașină sunt expuse unui risc semnificativ mai mare ca urmare.

Introducerea legilor de restricționare a fumatului în spațiile publice a contribuit la reducerea acestui risc pentru publicul larg, deși acesta este încă responsabil pentru multe cazuri de cancer pulmonar.

Riscuri profesionale

Unele medii de lucru au potențialul de a provoca cancer pulmonar, în special atunci când persoanele sunt expuse la anumiți agenți cancerigeni, cum ar fi azbestul.

Alte substanțe cancerigene care pot fi găsite într-un mediu de muncă includ:

 • Azbest
 • Arsenic
 • Siliciu
 • Gazele de eșapament diesel
 • Pesticide
 • Praf
 • Fumuri

Ca urmare a acestor agenți cancerigeni ocupaționali, anumite persoane sunt mai predispuse să sufere de cancer pulmonar cauzat de mediul lor de lucru.

poluare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Poluarea aerului

Poluarea aerului, atât în interior, cât și în exterior, poate contribui la apariția cancerului pulmonar. De fapt, poluarea exterioară a fost recunoscută în mod oficial de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind un agent cancerigen care provoacă cancer pulmonar. Acest risc este mai mare în regiunile care au o concentrație ridicată de particule PM2,5, care este deosebit de dăunătoare pentru căile respiratorii.

Susceptibilitate genetică

Unele mutații genetice au fost, de asemenea, legate de patogeneza cancerului pulmonar, care pot fi moștenite de la părinți sau dobândite de-a lungul vieții unui individ.

În mod specific, o mutație în genele EGFR sau KRAS este legată de un risc crescut de cancer pulmonar, atât pentru fumători, cât și pentru nefumători. Cu toate acestea, nu toți indivizii care sunt purtători ai unei mutații sunt afectați de boală și este probabil să existe și alți factori care sunt implicați.

Dieta

Deși nu există suficiente dovezi care să sugereze că o dietă săracă poate cauza direct sau indirect cancerul pulmonar la nefumători, o dietă nutritivă a fost asociată cu un efect protector. Din acest motiv, se recomandă o dietă bogată în fructe și legume proaspete pentru a contribui la reducerea riscului de cancer pulmonar și de alte tipuri de cancer.

Alți factori de risc

În plus, există mai mulți alți factori de risc care pot fi asociați cu cancerul pulmonar și care pot avea un efect cauzal. Aceștia includ:

 • Terapia de substituție hormonală (HRT): Unele studii arată un risc ușor crescut de cancer pulmonar legat de HRT, care ar trebui să fie pus în balanță cu beneficiile terapiei.
 • Infecțiile: Unele infecții pot crește riscul de cancer, inclusiv virusul papilomavirusului uman (HPV), virusul imunodeficienței umane (HIV) și chlamydia pnuemoniae.
 • Bolile pulmonare: Antecedentele altor boli care afectează plămânii pot crește, de asemenea, riscul de cancer pulmonar, cum ar fi tuberculoza, astmul, emfizemul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).
 • Radiații: Expunerea la radiații ionizante poate crește riscul de cancer pulmonar și de alte tipuri de cancer.

Fiecare dintre acești factori de risc poate afecta atât fumătorii, cât și nefumătorii și poate fi implicat în patogeneza cancerului pulmonar.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel