Sari la conținut

Alarmant! Viciul care omoară un om la fiecare oră

plamani negri

Alarmant! Viciul care omoară un om la fiecare oră. Un om moare în fiecare oră din cauza cancerului pulmonar. Această boală are, de altfel, cea mai mare rată de mortalitate în Europa.

Cancerul pulmonar este „în floare” în Grecia din cauza fumatului de la o vârstă fragedă. În fiecare zi, 25 de persoane mor din cauza cancerului pulmonar.

500.000 de persoane diagnosticate cu cancer pulmonar

În fiecare an, aproximativ 2,2 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer pulmonar la nivel mondial, iar alte 1,8 milioane mor din cauza acestei boli. În Europa, cazurile noi de cancer pulmonar sunt estimate la 500.000 de persoane, iar decesele cauzate de această boală la 400.000.

Cancerul pulmonar este al doilea cel mai frecvent tip de maladie după cancerul de sân, dar, din păcate, este cel mai mortal, deoarece este diagnosticat de obicei târziu, când boala a progresat deja semnificativ.

În Grecia, vârsta medie de diagnosticare este de 65 de ani, dar în ultimii ani au fost diagnosticate și persoane mai tinere, fapt atribuit fumatului de la o vârstă fragedă sau expunerii profesionale la agenți cancerigeni.

Cifre au fost publicate de coordonatorul Grupului de lucru pentru cancer pulmonar al Societății Elene de Pneumologie, redactorul A la „Salvation” Georgia Hardavella, subliniind că acest cancer pulmonar este insidios și tăcut.

Diagnosticare întârziată

„Atunci când se află în stadiile incipiente ale bolii, de obicei nu provoacă simptome decât mai târziu, ceea ce determină de obicei o tuse persistentă, sânge în spută (spută cu sânge sau hemoptizie), dureri toracice, pierdere în greutate și răgușeală a vocii.

Din păcate, mai mult de două treimi dintre pacienți, atunci când sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, se află într-un stadiu avansat al bolii, adică nu sunt candidați la un tratament radical, ci la un tratament paliativ.

Absența simptomelor în stadii incipiente este, de asemenea, principalul motiv pentru care diagnosticul este pus în stadii avansate.  Și, deși dispunem de multe medicamente noi și eficiente, precum și de tehnici moderne de radioterapie și chirurgie toracică, supraviețuirea este încă foarte scăzută în comparație cu alte tipuri de cancer.

Din păcate, în ciuda mijloacelor de care dispunem, în momentul în care pacienții solicită asistență medicală pentru simptome, boala a progresat deja”, a explicat Georgia Hardavella.

Previziuni

De la diagnosticare încoace, prognosticul depinde de stadiul și tipul de cancer pulmonar, adică de diagnosticul histologic realizat prin biopsie. Cu cât stadiul este mai timpuriu și cu cât cancerul este mai puțin agresiv, cu atât prognosticul este mai bun și șansele sunt mai mari chiar și de vindecare completă.

Diagnosticarea precoce

Screeningul pentru cancerul pulmonar vine să rezolve problema diagnosticului tardiv. Este un control înainte de apariția simptomelor, un control preventiv. Acesta constă într-o tomografie computerizată toracică cu doză mică, pe care persoanele cu risc ridicat o fac anual.

Persoanele cu risc ridicat au vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, sunt fumători actuali care au fumat cel puțin 1 pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani sau jumătate de pachet pe zi timp de 40 de ani, sau foști fumători cu un obicei de fumat asemănător care au încetat în ultimii 20 de ani.

După cum subliniază doamna Hardavella, acestea sunt criteriile de bază în această fază, dar de aici încolo fiecare persoană poate avea riscuri individuale suplimentare, de exemplu expunerea profesională la substanțe toxice din cauza activității sale, o rudă de gradul întâi care a suferit de cancer pulmonar etc., care sunt luate în considerare atunci când vine momentul controlului preventiv, potrivit Pro News.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel