Sari la conținut

Cartofii ar putea deține leacul pentru cancer, cred oamenii de știință. „Merita să ne întoarcem la plante medicinale”

Cartofii, roșiile și vinetele ar putea deține cheia pentru combaterea cancerului, cred experții. Cercetătorii polonezi cred că compușii bioactivi din legume pot ajuta, de asemenea, pacienții să evite efectele secundare brutale ale tratamentelor existente.

Ei spun că studiile au sugerat că glicoalcaloizii, substanțe chimice care se găsesc în mod natural și în ardei, boabe de goji și mure, au unele proprietăți de combatere a cancerului. Oamenii de știință spun că glicoalcaloizii – substanțe chimice care se găsesc în mod natural în cartofi – au proprietăți de luptă împotriva cancerului care ar putea opri substanțele chimice care cauzează cancer în urma lor.

Deși are un mare succes în distrugerea celulelor canceroase, chimioterapia poate declanșa o serie de efecte secundare neplăcute, cum ar fi căderea părului, greața și oboseala. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele ucid din greșeală celulele sănătoase în alte părți ale corpului, alături de țintirea celor canceroase.

Cartofii ar putea deține leacul pentru cancer, cred oamenii de știință

Magdalena Winkiel, de la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznań, și colegii săi au spus că acest lucru i-a determinat să reexamineze proprietățile plantelor medicinale. Echipa a analizat dovezile privind glicoalcaloizi – compuși abundenți în familia de plante Solanacease, care include cartofi, roșii și vinete.

În dozele corecte, aceste substanțe chimice pot fi „instrumente clinice puternice”, a spus echipa lui Winkiel.

Ei s-au concentrat pe cinci glicoalcaloizi — solanină, chaconină, solasonină, solamargină și tomatina — despre care doamna Winkiel crede că ar putea fi utilizați pentru a dezvolta medicamente în viitor.

Descoperirile, prezentate în Frontiers in Pharmacology, detaliază modul în care solanina oprește transformarea în organism a substanțelor chimice potențial cancerigene (cele despre care se știe că provoacă cancer) să se transforme în substanțe cancerigene.

Studiile asupra unui anumit tip de celulă leucemică au arătat, de asemenea, în doze mici, solanina le ucide.

Între timp, chaconina are proprietăți antiinflamatorii, cu potențialul de a trata sepsisul, a spus echipa.

Solamargina poate opri reproducerea celulelor canceroase hepatice, au sugerat cercetările.

Cercetătorii spun că ar putea fi un tratament complementar crucial, deoarece vizează celulele stem canceroase, despre care se crede că joacă un rol semnificativ în rezistența la medicamentele pentru cancer. Se crede că Solasonina funcționează într-un mod similar.

Tomatina susține reglarea ciclurilor celulare de către organism, ajutând organismul să omoare celulele canceroase, conform descoperirilor.

Terapia combinată poate crește eficacitatea tratamentului

Dar nu a fost încă făcută nicio cercetare privind modul în care substanțele chimice pot lupta împotriva cancerului în celulele umane, una dintre cele mai timpurii etape ale cercetării.

Magdalena Winkiel a spus că aceste teste sunt vitale pentru a confirma care glicoalcaloizi sunt „suficient de siguri și promițători pentru a fi testați la oameni”.

„Oamenii de știință din întreaga lume încă caută medicamente care vor fi letale pentru celulele canceroase, dar în același timp sigure pentru celulele sănătoase. Nu este ușor, în ciuda progreselor în medicină și a dezvoltării puternice a tehnicilor moderne de tratament.

De aceea ar putea merita să ne întoarcem la plante medicinale care au fost folosite cu ani în urmă cu succes în tratamentul diferitelor afecțiuni”, a spus Winkiel, potrivit publicnewstime.com.

Winkiel a mai remarcat că, dacă substanțele chimice „nu pot replica medicamentele anticancerigene care sunt utilizate în prezent, poate că terapia combinată va crește eficacitatea tratamentului”.

Plantele au fost folosite pentru a lupta împotriva cancerului de zeci de ani, cum ar fi medicamentul pentru chimioterapie Taxol, care este făcut din scoarța de copac. Dar nu există nicio cercetare care să spună că pur și simplu a mânca acest aliment de cinci pe zi va ucide celulele canceroase, chiar dacă o dietă sănătoasă poate ajuta la prevenirea tumorilor în primul rând.

Plantele nu sunt un substitut pentru tratamentul cancerului

Nu sunt un substitut pentru tratamentul cancerului, cum ar fi chimioterapie, radioterapia și intervenția chirurgicală, care pot vindeca oamenii de boală dacă sunt depistați suficient de devreme.

Dr. Charles Evans, manager de informații de cercetare la Cancer Research UK, a spus: „Plantele produc o gamă uriașă și diversă de substanțe chimice interesante și puțin studiate. Unele dintre aceste substanțe chimice au efecte anticancerigene atunci când sunt testate în laborator, iar unele, cum ar fi Taxol, au devenit chiar medicamente pe care le folosim astăzi în tratamentul cancerului.

Este important să subliniem că mulți dintre acești compuși nu vor fi adecvați ca medicamente, fie pentru că nu sunt suficient de eficienți, fie pentru că nu sunt suficient de siguri pentru a fi administrați oamenilor. Este vital să explorăm toate căile posibile pentru a descoperi noi tratamente, motiv pentru care este esențial ca cercetătorii să investigheze aceste substanțe chimice pentru a vedea dacă au potențialul de a deveni noi medicamente.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel