miercuri, iunie 29, 2022

Alcoolul, pericol pentru siluetă. Șerban Dumitru, nutriționist român, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește consumul de alcool în perioada sezonului cald.

Alcoolul ne sabotează dieta și în sezonul cald și în sezonul rece și oricând, pentru că sunt surse de calorii. Alcoolul pur are 7 kilocalorii pe gram, băuturile alcoolice au conținut diverse de calorii, în funcție de compoziție. Berea are mai puțin alcool dar are și alți carbohidrați, vinul are zaharurile din struguri.

Te-ar mai interesa: STUDIU: DEPRESIA poate fi tratată și cu PROBIOTICE...

Practic, aportul caloric al băuturilor alcoolice este important și nu trebuie în niciun caz neglijat, indiferent de temperatura de afară.

Dacă ne hidratăm cu bere, spre exemplu, nu este același lucru cu acela dacă ne-am hidrata consumând apă, pur și simplu pentru că automat am băgat și o serie de substanțe cu valoare calorică, respectiv zaharurile și alcoolul.

În principiu, hidratarea trebuie să o făcută cu apă, iar băuturile alcoolice trebuie consumate moderat.

Pe lângă toate acestea, trebuie să ținem contul că un consum excesiv de alcool și mai ales dacă este în mod repetat, pune probleme pentru sănătate prin efectele toxice pe care le are alcoolul asupra întregului organism, în mod particular asupra ficatului”, a declarat dr. Șerban Damian pentru DC Medical.

Te-ar mai interesa: Iată de ce este bine să bei BERE! N-ai fi crezut, ...


Cum ne hidratăm corect în sezonul cald

Medicul spune că, odată cu creșterea temperaturilor, crește și nevoia de hidratare a organismului.

„În zilele caniculare, nevoia de apă crește cu 1,5 până la de două ori față de nevoile obișnuite. Adică, dacă în mod obișnuit avem nevoie de undeva 35 ml pe kilogram în corp, pe zi, atunci când e foarte cald afară, nevoile acestea se pot se pot duce către 50 sau chiar mai mult mililitri.

Te-ar mai interesa: Câtă apă e nevoie să bem? Nutriționist: Nu există ...

Asta înseamnă că, dacă în mod normal avem nevoie de un litru jumate, doi, în zilele de vară putem să consumăm 3-4 litri de lichid când lichid. Nu mă refer doar la apă, sunt și alte surse de hidratare, cum ar fi ceaiul, supa.

Contează foarte mult unde suntem în zilele caniculare. Spre exemplu, e cald afară însă noi stăm în interior, unde este aer condiționat, atunci este mai puțin important, pentru că nu suntem expuși la căldura respectivă.

Te-ar mai interesa: Mai ușor să previi. Află 5 reguli FENG SHUI pentru...

În schimb, dacă suntem afară și eventual facem și efort fizic, atunci nevoia de hidratare crește foarte mult și nu este nicio problemă să ajungem la 4 L de apă pe zi sau poate chiar mai mult.

Nevoile acestea trebuie individualizate și în funcție de dimensiunile fiecăruia pentru că o persoană de 50 de kg va avea altă nevoie decât o persoană de 100 de kilograme”, a mai explicat medicul.

Te-ar mai interesa: Insectele care terorizează România! Mare atenție...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private