joi, ianuarie 27, 2022

Ambrozia este o plantă care atinge perioada maximă de polenizare în lunile august – septembrie și se întinde până la sfârșitul lui octombrie. Polenul acesteia poate provoca rinita alergică sezonieră, cauzând diferite simptome neplăcute și stări de disconfort. În cazuri grave, această reacție alergică poate fi fatală.

Deși majoritatea persoanelor se feresc primăvara de aceste alergii, ambrozia atinge perioada de polenizare toamna. Persoanele care dezvoltă această alergie la ambrozie trebuie să ia măsuri specifice, pentru a limita simptomele și riscurile asociate alergiei.

Te-ar mai interesa: Medic oncolog: Nu renunțarea la carne, ci aceste o...

Cum gestionezi alergia la ambrozie?

Tudor Ciuhodaru, medic, dezvăluie un mic ghic de supraviețuire pe care îl poți urma dacă suferi de alergie la ambrozie.

„10 lucruri care vă pot salva viața. Ambrozia poate face (din nou!) noi victime. E în plin sezon de înflorire. Sunt tot mai multe cazuri de alergii şi din ce în ce mai severe. Reacția alergică declanșată poate fi letală! Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut că există câteva soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe:

Te-ar mai interesa: Prof. dr. Constantin Dulcan: ”Ura dezbină şi este ...

1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa).

2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicului Mihai Craiu: „Dacă nu înce...

4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.

Te-ar mai interesa: Povestea băiețelului care s-a născut cu o inimă în...

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Te-ar mai interesa: Ce trebuie să știe toți cei care au făcut doza a t...

9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.

Nu uitați (mai ales în această perioadă):

1. 482.000 de persoane sunt alergice la polenul de ambrozie.
2. Se estimează că numărul celor expuși la polenul de ambrozie atinge 6 milioane.
3. Grav este că planta poate fi văzută pe multe terenuri neîngrijite din interiorul orașelor.
4. Respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată. Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.
5. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă. Trebuie să aveți la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
6. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, scrie Tudor Ciuhodaru pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private