marți, noiembrie 29, 2022

Alergia la arahide și alune este una dintre cele mai periculoase alergii. Aceasta poate fi chiar fatală, provocând anafilaxie. Chiar dacă ai avut o reacție relativ ușoară, pentur prima dată, aceasta se poate înrăutăți odată cu trecerea timpului.

Dacă ai observat deja anumite manifestări după ce consumi arahide sau alune este esențial să consulți un medic. Următoarea dată ai putea avea o reacție mult mai severă, care poate provoca decesul.

Te-ar mai interesa: OMS: recomandare de ultimă oră pentru toate femeil...

Anafilaxia este o reacție alergică gravă, care poate fi provocată de o multitudine de alergeni, inclusiv arahidele și alunele. Un răspuns alergic la alune apare de obicei în câteva minute după expunere.

Alergia la arahide este cea mai frecventă cauză a anafilaxiei cauzate de alimente, o urgență medicală care necesită tratament cu un autoinjector de epinefrină (adrenalină) și o deplasare la camera de urgență. Ăn caz contrar, aceata poate fi fatală.

Simptomele generale cauzate de anafilaxie:

 • Constricția căilor respiratorii
 • Umflarea gâtului care face dificilă respirația
 • O scădere severă a tensiunii arteriale (șoc)
 • Puls rapid
 • Amețeală, vertij sau pierderea cunoștinței

Simptomele alergiei la arahide sau alune

Potrivit drvasiradulescu.ro, semnele și simptomele alergiei la alune pot include:

 • Reacții cutanate, cum ar fi urticarie, roșeață sau umflături
 • Mâncărimi sau furnicături în sau în jurul gurii și gâtului
 • Probleme digestive, cum ar fi diaree, crampe stomacale, greață sau vărsături
 • Senzație de constricție a gâtului
 • Dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare
 • Congestia nasului

Factori de risc pentru alergia la arahide:

Te-ar mai interesa: Cauza și simptomele arterelor înfundate. Cardiolog...

Factorii de risc pentru alergia la arahide includ:

Vârsta. Alergiile alimentare sunt cele mai frecvente la copii, în special la copiii mici și sugari. Pe măsură ce îmbătrânești, sistemul tău digestiv se maturizează, iar organismul tău este mai puțin probabil să reacționeze la alimentele care declanșează alergii.

Alergia anterioară la alune. Unii copii cu alergie la alune pot scăpa de aceasta mai târziu. Cu toate acestea, ea poate să reapară chiar la mult timp după dispariția simptomelor.

Te-ar mai interesa: De ce e bine să mănânci semințe de floarea-soarelu...

Alte alergii. Dacă ești deja alergic la un aliment, este posibil să ai un risc crescut de a deveni alergic la altul. De asemenea, dacă aiun alt tip de alergie, cum ar fi febra fânului, crește riscul de a avea o alergie alimentară.

Membrii familiei cu alergii. Aiun risc crescut de a face alergie la arahide dacă în familia ta sunt frecvente alte alergii, în special alte tipuri de alergii alimentare.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Corpul știe să facă grăsime doar d...

Dermatită atopică. Unele persoane cu afecțiune a pielii dermatită atopică (eczeme) au, de asemenea, o alergie alimentară.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private