vineri, iulie 30, 2021

Șocul anafilactic este o reacție alergică severă, care poate pune viața în pericol. Încă de la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID, mai multe persoane au raportat simptome specifice. Aceasta poate apărea

în primele minute de la administrarea serului, motiv pentru care este important să știi cum se manifestă.

Reacția alergică se poate dezvolta la contactul cu o substanță alergică, numită alergen. Alergenul poate fi un aliment, un medicament sau o înțepătură de insectă. În cazul vaccinului anti-COVID, alergenul este reprezentat de o substanță care se află în componența vaccinului.

Încă de la apariția serului, mai multe pesoane au suferit o astfel de reacție alergică. De aceea, este esențial să știi cum se manifestă, în cât timp se poate dezvolta și ce efecte are asupra organismului și sănătății.

Cum

se manifestă șocul anafilactic?

Vasi Rădulescu, renumit medic român, dezvăluie ce implică o astfel de reacție adversă și, de asemenea, cum aceste noțiuni îți pot salva viața.

„Majoritatea oamenilor dezvoltă simptome de anafilaxie în câteva minute după ce au mâncat sau au fost expuși la un alergen. Mai rar, simptomele se dezvoltă câteva ore mai târziu. Cele mai frecvente simptome ale unei reacții anafilactice includ:

  • iritații la nivelul nasului, gurii, pielii sau stomacului, cum ar fi erupții cutanate, urticarie, diaree sau congestie nazală
  • greață, vărsături
  • dificultăți de respirație

    sau respirație șuierătoare

  • tensiune arterială scăzută care poate provoca leșin, amețeli sau confuzie
  • umflarea gurii, limbii sau gâtului
  • buze umflate sau chiar întreaga față
  • o senzație de sufocare prin constricția căilor respiratorii sau probleme de înghițire
  • culoare albastră a pielii – cianoză

O persoană va prezenta simptome legate de tensiunea arterială scăzută și de fluxul scăzut de oxigen către organe dacă se află în șoc anafilactic. De exemplu, paloare, palpitații, slăbiciune, amețeală, dificultăți în respirație.

Cineva aflat în șoc anafilactic poate pierde conștiența,

pot apărea incontinențe ale tranzitului intestinal și vezicii urinare sau poate suferi dureri în piept.

Reacțiile de șoc anafilactic sunt similare cu alte forme de șoc medical. La cineva care se confruntă cu o reacție alergică severă în timp ce se află într-o situație care pune viața în pericol, este posibil să fie dificil să se distingă anafilaxia de alte cauze ale șocului. Cu toate acestea, la majoritatea oamenilor, starea este ușor de detectat din cauza expunerii recente la un alergen.

Semne timpurii

Simptomele timpurii ale șocului anafilactic variază și pot părea inițial relativ ușoare.

Acestea pot include urticarie, mâncărime sau un sentiment de teamă și anxietate apărută brusc.

Persoanele cu antecedente de reacții alergice severe au adesea același tipar de simptome de fiecare dată când reacționează”, scrie Dr. Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Ultimele stiri

Parteneri