Sari la conținut

Stiai ca tensiunile in familie pot declansa alergiile copiilor? De ce se înmulțesc cazurile și cum le putem preveni, explicatiile unui cunoscut nutriționist

alergii
alergii

Alergiile afecteaza din ce in ce mai mult copii si sunt confundate cu intolerantele alimentare. Cum le recunoastem si cum se pot ameliora. Copiii sunt din ce in ce mai predispusi la alergiile alimentare. Cum ii putem ajuta?

Intr-o lume pe repede-inainte si invadata de produse alimentare de tot felul, unul din doi copii sufera de alergii sau intolerante alimentare. Ce complica depistarea acestora este faptul ca foarte multi parinti ignora simptomele celor mici.

In fiecare zi, organismul uman intra in contact cu diferite substante straine ce il pot face sa devina mai sensibil si mai vulnerabil: produse de igiena, aditivi alimentari sau chiar preparatele preferate (gluten, lactoza, amidon).

Din pacate, de cele mai multe ori alergiile sunt confundate cu intolerantele alimentare. Alergiile sunt o reactie fata de anumite alimente ce implica sistemul imunitar, care nu recunoaste acel aliment ca fiind bun pentru organism.

Reactiile sunt prezente la nivelul sistemului gastrointestinal (constipatie/diaree, greata, varsaturi, dureri abdominale, etc) precum si cutanat (iritatii, prurit, inrosirea pielii, descuamarea pielii/scalpului, etc). Acest tip de alergii sunt foarte des intalnite la copii.

Cum apar alergiile la copii

Alergiile la copii pot aparea inainte sa implineasca varsta de un an. Copii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi sa dezvolte alergii si intolerante inca de mici din cauza faptului ca nu se produce imunizarea cu ajutorul bacteriilor benefice prezente in microflora mamei.

Bebelusii care nu sunt alaptati la san sunt, de asemenea, mai predispusi la aparitia unor probleme alimentare cum ar fi intoleranta la lactoza, intrucat sistemul lor imunitar nu a avut timp sa fie intarit.

Factorul genetic joaca un rol important. Daca unul dintre parinti are o alergie, copilul este mai predispus sa dezvolte si el acel tip de alergie.

Un alt motiv din care apar alergiile la copii sunt alimentele modificate genetic precum porumbul, graul, soia. Sistemul imunitar al celor mici se va proteja de acestea in mod repetat ducand in final la o boala autoimuna.

Aproape orice aliment poate cauza o reactie alergica. Totusi, majoritatea alergiilor alimentare severe sunt, in general, cauzate de cateva alimente: lapte, oua, peste, crustacee, arahide, soia, nuci si grau.

Copiii care traiesc in orase aglomerate dezvolta mai usor alergii si intolerante alimentare din cauza poluarii.

Primele semne ale alergiilor la copii

Alergiile se manifesta la inceput prin secrectii nazale apoase, prurit, urticarie, modificarea tranzitului intestinal, stari de oboseala si somnolenta, gandire incetosata. Netratate alergiile alimentare pot crea in timp probleme autoimune.

Sfaturi pentru ameliorarea alergiilor la copii

Primul pas pe care trebuie sa il faca un parinte este sa apeleze la un nutritionist, intrucat este mult mai specializat in alimentatie decat un medic pediatru. Fiecare copil are nevoie de un plan personalizat in functie de simptomele pe care le are.

“In primele 6-8 luni, bebelusul ar trebui hranit la san, iar ulterior cand primeste mancare evitati sa ii dati alimente cu potential crescut de alergeni. Diversificarea trebuie facuta progresiv”, spune Maria Mihaila, nutritionist si fitoterapeut la Getika Holistic Life.

Alimentele pe care le dati copiilor trebuie sa fie cat mai aproape de starea lor naturala. Evitati sa dati copiilor preparate care contin conservanti.

„O alimentatie cat mai viu colorata bazata de fructe si legume bogate in vitamine si minerale, ajuta corpul micutilor in a lupta cu orice tip de toxicitate alimentara sau de mediu. Din meniul zilnic al copiilor nu ar trebui sa lipseasca 3-4 portii mici de fructe cu un continut bogat de vitamin C, A, E si bioflavoniode, nutrienti extrem de importanti in dezvoltarea armonioasa a fiecarei persoane” considera nutritionistul si fitoterapeutul Getika Holistic Life.

Pentru a ameliora reactiile alergice este recomandat cel putin de doua ori pe an o cura cu pre si probiotice, precum si deparazitarea cu ajutorul plantelor (suc de cimbrisor, extact de nuca neagra, suc de telina) si a uleiurilor (de cuisoare, scortisoara, oregano si ienupar). Este necesar ca uleiurile sa fie terapeutice, special utilizate pentru uz intern si se vor administra tot timpul diluate cu o baza deoarece sunt foarte puternice in starea lor pura.

Iesirea cat mai des in natura ajuta copii sa isi intareasca imunitatea. Miscarea in aer liber este de foarte multe ori chiar mai benefica decat orice tratament. Studiile arata ca exercitiul fizic regulat atat la adulti cat si la copii, poate reduce numarul episoadelor procate de alergii prin marirea circulatiei celulare ce implica sistemul imunitar. Tototdata, este indicat ca acestia sa nu aiba acces mai mult de doua ore pe zi la un smartphone, tableta. De asemenea, routerul trebuie sa fie cat mai departe de camera copiilor.

Sistemul imunitar al copiilor este intr-un proces continuu de intarire, iar viata de familie poate afecta foarte mult acest process. Conflictele dintre parinti afecteaza emotional copii, care pot somatiza foarte usor.

Orele stabile de somn sunt un avantaj prin care organismul se poate regenera si poate lupta impotriva problemelor de sanatate. Oricat de greu poate sa para pentru un parinte, respectarea rutiei de somn ar trebui sa fie pe primul loc. “Bebelusii au nevoie de minim 14 ore de somn pe zi in timp ce prescolarii ar trebui sa doarma intre 12-13 ore pe zi”, precizeaza specialistul.

Daca copilul are reactii cutanate, este recomandat sa folositi comprese cu ceai sau ulei de musetel, gel pur de aloe vera, suc proaspat de castraveti/cartof, sau infuzie din galbenele/brusture/urzica.

Pentru prevenirea alergiilor in incaperi este recomandata si folosirea unui aspirator cu filtru antialergeni-epa si al unui dezumidificator, cu conditia sa fie golit cat mai des.

De asemenea, lenjeriile ar trebui spalate la temperature foarte inalte si pulverizate cu o solutie formata din apa si ulei de eucalipt care este extrem de eficient impotriva acarienilor.

Fie ca este vorba de o alergie, o viroza sau o problema mai grava de sanatate, pentru parinti este un cosmar sa isi vada copii bolnavi. Din acest motiv depistarea la timp a cauzelor care pot produce boala este o conditie pentru linistea intregii familii. Apelarea preventiva la specialist este de multe ori mult mai benefica si mai putin costisitoare decat in cazul in care boala s-a instalat deja.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel