Sari la conținut

ALERTĂ ALIMENTARĂ din partea InfoCons în Postul Crăciunului! Produs cu peste 13 E-uri în compoziție. Tu știi ce consumi?

magazin
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În această săptămână a început Postul Crăciunului, motiv pentru care consumatorii se vor îndrepta spre achiziția alimentelor de natură vegetală. În acest context, InfoCons a atras atenția asupra unor produse bogate în E-uri care prezintă un real pericol pentru sănătate.

”Având în vedere că pe parcursul acestei perioade, consumatorii vor căuta alternative pentru a înlocui produsele consumate în mod uzual cu unele de post, InfoCons vine în sprijinul acestora cu informații despre numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveniența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

În acest context, InfoCons a realizat un studiu pe produsele tip pastă vegetală, ce se regăsesc pe piața din România.

Informațiile care au reieșit în urma studiului pe produsele tip pasta vegetală, pot fi regăsite în cele ce urmează:

Din punctul de vedere al procentajului de legume din compoziția pateului de post (pastă vegetală):

Sursă foto: InfoCons

Broccoli 33% din compoziție

Boabe de soia 32 % din compoziție

Boabe de soia 32 % și ciuperci 3.1% din compoziție

Boabe de soia 32 % și măsline 2.1% din compoziție

Semințe de floarea soarelui 10% din compoziție

Măsline într-o proporție cuprinsă între 7 și 9% din compoziție

Ciuperci într-o proporție cuprinsă între 5 și 8% din compoziție

Ardei într-o proporție cuprinsă între 2 și 7% din compoziție

Semințe de in 2.5% din compoziție

Ceapă verde 2% din compoziție

Aditivi alimentari regăsiți în pate-ul de post (pastă vegetală):

61.54% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), iar numericul de aditivi alimentari variază intre 0 – 13:

2.56% din produse au în compoziție 13 E-uri;

5.13% din produse au în compoziție 11 E-uri;

5.13% din produse au în compoziție 10 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 9 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 7 E-uri;

12.82% din produse au în compoziție 6 E-uri;

12.82% din produse au în compoziție 5 E-uri;

15.38% din produse au în compoziție 4 E-uri;

2.56% din produse au în compoziție 3 E-uri;

38.46% din produse nu au în compoziție E-uri;

Din punctul de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pateul de post (pastă vegetală) situația se prezintă astfel:

58.97% dintre produsele studiate au avut în componență caragenanul (E407);

43.59% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamatul de sodiu (E621);

30.77% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);

30.77% dintre produsele studiate au avut în componență eritorbat de sodiu (E316).

Aditivii alimentari regăsiți frecvent în pateurile vegetale:

E 407 (caragenanul ) – Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut din anumite specii de alge. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne,peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.

E621 (monoglutamatul de sodiu) – aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este recunoscut drept sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

E330 (acid citric) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. în mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie. Pentru uz industrial se obţine prin fermentarea melasei sau zahărului în prezenţa mucegaiului Aspergillus niger.Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de fructe, legume, lapte, în uleiuri şi grăsimi neemulsionate şi emulsionate, produse de panificaţie, patiserie, cofetărie etc., cât şi în produse destinate sugarilor şi copiilor mici sănătoşi, în cantităţi prevăzute de reţete.

E316 (eritorbat de sodiu) – Aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, având de asemeni şi funcţii de regulator de aciditate, conservant, aromatizant şi sechestrant. Se prezintă sub forma E 331(i) – Citrat biacid de sodiu, E 331(ii) – Citrat monoacid de sodiu sau E 331(iii) – Citrat trisodic, toate acestea fiind săruri de sodiu ale acidului citric. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse pe bază de lapte, legume, fructe, în uleiuri şi grăsimi de origine animală sau vegetală emulsionate sau neemulsionate, lapte parţial sau total deshidratat, în preparate din carne tocată proaspătă.

Valoarea energetică din pateul de post:

Valoarea energetică este cuprinsa între 184 kcal și 319 kcal.

Cantitatea de grăsimi din pateul de post:

Cantitatea de grăsimi variază între 16g și 28.9g.

Cantitatea acizilor grasi saturați din pateul de post:

Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 1.7g și 3.3g.

Cantitatea de glucide din pateul de post:

Cantitatea de glucide se situează între 3.08g si 9.9g.

Procentajul produselor tip pate de post:

46.15% din produsele analizate nu conțin fibre.

Cantitatea proteinelor din pateul de post:

92.31% din produse au mai puțin de 5 grame de proteine/100g. Cantitatea de proteină se situează între 1.8g și 12g pentru produsele studiate.

Cantitatea de sare din pateul de post:

94.87% din produse au avut cel puțin 1g de sare în compoziție. Cantitatea de sare din produsele studiate s-a situat între 0.51g și 1.95g.

Aplicația InfoCons

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare. Prin scanarea codului de bare, consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la:

Ingredientele din produsul scanat

Numărul și tipul aditivilor alimentari însoțiți de o descriere explicită;

Numărul și tipul alergenilor regăsiți în produsul scanat;

Valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii);

Calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă);

Posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor;

Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/ săptămânal, rețete Din secțiunea „Produse Salvate”, printr-o simplă bifare a produselor, consumatorii află numărul total de E-uri, cantitatea totală de zahăr și cantitatea totală de sare. De asemenea, aceștia pot distribui produsele bifate care alcătuiesc lista de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal sau rețetele cu familia si prietenii.

Personalizarea aplicației în funcție de preferințele de consum: număr maxim de E-uri și tipul acestora, cantitatea maximă de sare, cantitatea maximă de zahăr, tipul de alergeni și cantitatea maximă de calorii.

Distribuirea produselor scanate cu prietenii și familia.

Posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite. Astfel, în cazul în care consumatorul întâmpină probleme cu produsul scanat, poate trimite o sesizare direct din Aplicația InfoCons.

”Găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți”

„În Postul Mare căutăm alternative de alimente de post, și de cele mai multe ori ne îndreptăm către un pate de post (pasta vegetală). Dar am citit eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi și coloranți. Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză! Ia atitudine! Fii informat!”, transmite Sorin Mierlea – Președintele InfoCons.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel