Sari la conținut

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

meteo
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări sunt scuturate de o vreme extremă, cu inundații, ploi abundente și frig.

Nordul Italiei a fost afectat de ploi abundente şi inundaţii fără precedent în ultimele secole, orașele Padova și Vicenza fiind cele mai afectate Sunt inundații de amploare și în Franța și se anunță sosirea acestui val de vreme rea și în România.

ANM: Evoluția vremii în 2024, până în prezent

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat pe larg cum va evolua prognoza meteo în perioada următoare.

„Întreg anul 2024 până în prezent a fost caracterizat de aceste alternanțe și în toate intervențiile vorbeam de această probabilitate destul de ridicată ca perioade lungi în care să vorbim de mase de aer cal dinspre nordul Aficii să fie întrerupte de perioade în care masele de aer reci dinspre zona polară să afecteze Europa.

Și iată că nu am făcut excepție nici în zona țării noastre, când cel puțin prima jumătate a lunii mai aduce o valoare în ceea ce privește abaterea termică chiar negativă de -1,5°C.

Să nu uităm că am avut aceste alternanțe specifice, în mod deosebit anotimpului de primăvară, care este un anotimp destul de capricios.

Am încheiat luna martie foarte cald, cu o primă jumătate a lunii aprilie foarte călduroasă, cea mai caldă și cea mai secetoasă din istoria măsurătorilor meteorologice.

A venit a doua jumătate a lunii aprilie mai ușor mai rece. Până la urmă am încheiat luna aprilie ca fiind pe locul doi în țara noastră și în Europa ca fiind cea mai caldă luna aprilie din istorie. Și să nu uităm că la nivel mondial, luna aprilie marchează a 11-a lună consecutiv cea mai caldă din istorie.

Iată un debut de ultimă lună mai rece, dar vremea din punct de vedere termic se va îmbunătăți în următoarele zile și până la sfârșitul lunii vom vorbi de temperaturi care vor caracteriza o vreme mai caldă decât în mod obișnuit”, a explicat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

vremea din România
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Prognoza ANM pe regiuni. Vremea se schimbă radical

„Dar această încălzire vine la pachet cu fenomene de instabilitate deosebit de accentuată. Vorbim de probabilitatea să avem în următoarele zile, chiar începând de mâine, temperaturi care vor depăși în partea de vest sud-vest 25°C.

Iar de duminică vorbim de 21- 29° și aceste ecart va fi de interes cel puțin până în jurul datei de 26 mai, când, cu mici variații de la o zi la alta, e ecartul termic la nivelul maximelor se va situa între 19°C până la 28-29°C.

Fenomenele de instabilitate în luna mai, cea mai ploioasă lună a primăverii, vor aduce averse torențiale, cantități de apă, de pildă, mâine între 10-15l/m², duminică chiar mai mult 20-30l/m² și vorbim de probabilitatea de a avea fenomene de instabilitate nu numai în zona montană, în special în jumătatea vestică a țării.

Este posibil și în sudul și sud-estul țării, dar la cote mai reduse. Ar fi bine să plouă în jumătatea estică a țării, pentru că deja seceta în culturile de grâu de toamnă, pe profilul zero 100cm, s-a extins și s-a intensificat.

Având în vedere că în aceste zone vorbim de valori de precipitații, în medie, în cele opt luni, de la 01 septembrie 2023 și până în 30 aprilie 2024 de pildă, în Dobrogea 281l/m² în Moldova 267l/m², iar în Muntenia doar 270l/m², când ar trebui să avem peste 50-450l/m².

Cel puțin pentru jumătatea estică a țării şi mă refer aici pentru zona Moldovei, Dobrogea, Muntenia. Vorbim chiar și de jumătatea sudică a Olteniei va depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarea perioadă.

Stăm mai bine pe profilul zero 20 cm în cultura de porumb, având în vedere precipitațiile înregistrate în a doua jumătate a lunii aprilie și ceea ce s-a înregistrat de la începutul lunii mai și până în prezent.

Vremea la debutul verii în România: fenomene de instabilitate

Cu siguranță debutul verii va aduce și ea fenomene de instabilitate, pentru că luna iunie, prin tradiție, este cea mai bogată lună a primăverii.

Dar ploile torențiale au coeficient de înmagazinare mai redus, au un grad de scurgere foarte ridicat și aceste averse torențiale cu siguranță vor îmbunătăți, în medie, doar la suprafață.

Vom monitoriza situația și vom actualiza aceste informații, așa cum o facem prin toate intervențiile”, a mai spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel