Sari la conținut

Alertă de Sănătate: Cum Reducerea Consumului de Antibiotice Aduce Beneficii Duble – Pentru Sănătate și Economie

consumul de antibiotice
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Alexandru Rafila, despre consumul de antibiotice

Rezistența la antibiotice devine o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană, iar specialiștii trag un semnal de alarmă, subliniind importanța utilizării prudente a acestor medicamente. Fiecare an, 35.000 de europeni pierd lupta cu infecțiile provocate de bacterii rezistente la antibiotice, o situație alarmantă care necesită acțiune imediată.

Antibiotice
Rezistența la antibiotice devine o amenințare tot mai mare pentru sănătatea umană

Directorul One Health al Organizației pentru Sănătatea Uniunii Europene, Roser Domenech Amado, evidențiază nu doar aspectul de urgență pentru sănătatea publică, ci și impactul pozitiv asupra economiei prin reducerea consumului de antibiotice.

Raportul OCDE și Economia Preventivă

Roser Domenech Amado subliniază faptul că raportul recent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pune în evidență o realitate importantă. Dacă fiecare țară europeană ar investi doar 3,4 euro per cap de locuitor în combaterea rezistenței la antibiotice, s-ar putea preveni peste 10.000 de decese și peste 650.000 de infecții în spitale și comunități. Economia în sănătate ar ajunge la peste 2,5 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, fiecare euro investit în prevenție ar genera un impact triplu asupra economiei.

Infecțiile Rezistente – O Realitate Îngrijorătoare

Statisticile sunt alarmante: una din cinci infecții în Europa este cauzată de patogeni rezistenți la antibiotice, iar prognozele pe termen scurt sunt sumbre. În următorii 10 ani, 9 din 10 infecții contractate în spitale vor fi rezistente la antibiotice. Aceasta subliniază nevoia imperativă de conștientizare și acțiune.

Rolul Conștientizării în Lupta cu Antibioticele

Roser Domenech Amado subliniază că nu avem nevoie de miracole, ci de conștientizare. Mulți oameni nu sunt informați cu privire la faptul că abuzul de antibiotice îi face ineficiente. Educația și informarea reprezintă cheia în această luptă, iar fiecare individ poate contribui la această schimbare.

Concluzii: Investiția în Prevenție, Cheia unui Viitor Sănătos și Prosper

Prin adoptarea unor măsuri preventive simple și conștientizarea riscurilor, fiecare individ poate juca un rol esențial în combaterea rezistenței la antibiotice. Aceasta nu este doar o necesitate pentru sănătatea publică, ci și un investiție eficientă în economie. Prin reducerea consumului de antibiotice, nu facem doar un pas crucial pentru sănătatea viitoare, ci și unul semnificativ pentru prosperitatea economică.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel