Sari la conținut

Dezvăluirea unui farmacist: Ce înseamnă fiecare culoare a medicamentelor. Cele albastre au un efect special

studiu despre anticonceptionale
Sursa foto: doctorulzilei
Culorile medicamentelor influențează eficacitatea

Din cuprinsul articolului

Culorile medicamentelor sunt utilizate adesea pentru a ajuta la identificarea și administrarea corectă a diferitelor tipuri de medicamente. Totuși, în multe țări, nu există un standard universal pentru interpretarea culorilor în ceea ce privește medicamentele.

Cu toate acestea, unele asocieri de culori pot fi întâlnite în anumite contexte sau în anumite sisteme de clasificare. Iată câteva exemple generale, dar reține că acestea pot varia:

  • Roșu: Unele medicamente roșii pot fi asociate cu tratamente pentru afecțiuni precum durerea (de exemplu, analgezice), tensiunea arterială sau infecțiile. De asemenea, în unele cazuri, pastilele roșii pot fi indicate pentru medicamentele cu eliberare prelungită.
  • Alb: Pastilele albe sunt folosite pentru o gamă variată de medicamente, inclusiv antibiotice, antifungice, suplimente vitaminice și minerale sau antialergice. De asemenea, unele medicamente cu efecte multiple pot fi de culoare albă.
  • Albastru: Medicamentele albastre pot fi utilizate pentru diverse tratamente, cum ar fi cele pentru dureri, insomnie sau afecțiuni ale sistemului respirator. De asemenea, unele pastile albastre sunt asociate cu tratamente pentru afecțiuni ale sistemului nervos central.
  • Verde: Pastilele verzi pot fi asociate cu medicamente pentru calmare, antiemetice (pentru prevenirea sau tratarea grețurilor), unele tipuri de antibiotice sau pentru afecțiuni gastrointestinale.
  • Galben: Medicamentele galbene pot fi utilizate pentru o varietate de tratamente, inclusiv pentru afecțiuni digestive, infecții sau probleme hepatice. De asemenea, pastilele galbene pot fi folosite pentru vitamine și minerale.
  • Portocaliu: Pastilele portocalii pot fi asociate cu medicamente pentru alergii, afecțiuni ale sistemului nervos sau pentru tratamentul bolilor de piele.

Aceste asocieri de culori nu sunt un standard universal și pot varia în funcție de țară, de producătorul medicamentului sau de standardele locale. În plus, în multe situații, medicamentele pot avea diferite culori în funcție de forma și doza acestora, iar aceste detalii sunt de obicei indicate pe ambalajul și eticheta medicamentului pentru a evita confuziile. Pentru a asigura administrarea corectă a medicamentelor, este întotdeauna recomandabil să urmați instrucțiunile furnizate de medicul dumneavoastră sau de farmacist.

Unele medicamente roșii pot fi asociate cu tratamente pentru afecțiuni precum durerea (de exemplu, analgezice), tensiunea arterială sau infecțiile
Unele medicamente roșii pot fi asociate cu tratamente pentru afecțiuni precum durerea (de exemplu, analgezice), tensiunea arterială sau infecțiile

Abbas Kanani, farmacist la farmacia online Chemist Click susține că există o strategie de marketing bine gândită atunci când sunt alese culorile medicamentelor. Potrivit expertului, efectul placebo este foarte puternic și nu doar culoarea pastilei trebuie să fie luată în considerare cu atenție.

Pastilele albastre au efect liniștitor

Un studiu anterior a indicat că roșul, galbenul și portocaliul sunt asociate cu un efect stimulant, în timp ce albastrul și verdele sunt asociate cu un efect calmant. (…) Pentru mulți pacienți, ideile preconcepute pe care le au înainte de a lua un medicament pot influența frecvent rezultatul, inclusiv eficacitatea medicamentului și apariția efectelor secundare. Această reacție este cunoscută sub numele de efect placebo, în care răspunsul fiziologic al organismului la tratamentul administrat poate avea un impact semnificativ asupra percepției pacientului despre beneficiile medicamentului”, explică farmacistul.

Tot în scop de marketing sunt alese și culorile care apar pe ambalajele medicamentelor.

Kanani a împărtășit și sfaturile sale pentru cumpărarea de medicamente, sfătuindu-i pe oameni să economisească bani și să nu opteze întotdeauna pentru opțiunile de marcă mai scumpe.

„Multe dintre marile corporații își fac propriile versiuni de medicamente pentru răceală și gripă. Nu aveți nevoie de cele mai scumpe, este doar puterea marketingului și a conștientizării mărcii”, a declarat farmacistul pentru The Mirror.

Potrivit specialistului, există trei tipuri de ingrediente care pot face o diferență reală între medicamentele pe care le cumpărați când sunteți răcit, de exemplu, în funcție de cum vă simțiți.

Primul este un decongestionant (cunoscut și sub numele de vasoconstrictor) pentru nasul înfundat, al doilea este un expectorant pentru tusea cu mucus și al treilea este un antitusiv pentru tusea uscată.

Într-o lume modernă, cucerită de Internet, oamenii folosesc adesea informațiile medicale disponibile online pentru a se diagnostica și trata, deși scopul acestora este să îi ajute pe oameni să înțeleagă cu ce boli se pot confrunta și să încurajeze prevenția.

Amintim că potrivit medicilor, automedicația (ca și autodiagnosticarea) sunt departe de a fi practici sigure, deși reprezintă un fenomen global.

Doctorii avertizează că același simptom poate să apară în cinci boli diferite, cu tratamente complet diferite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel