Sari la conținut

ALERTĂ emisă de Agenția Medicamentului din Franța: aceste medicamente pentru răceală pot provoca probleme cardiace

raceala
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Raceala si gripa

Din cuprinsul articolului

Atenție la medicamentele pentru răceală care conțin pseudoefedrină. Luate în exces pot duce la grave probleme de sănătate, cardiace și neurologice. Agenția Medicamentului din Franța a emis deja o alertă prin care îi atenționează pe oameni să nu ia astfel de pastile dacă nu au neapărat nevoie.

Agenția de medicamente din Franța a avertizat oamenii să nu ia decongestionante nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină din cauza riscului scăzut de accident vascular cerebral sau atac de cord asociat acestora.

„Mesajul este clar. Nu le folosiți. Nu riscăm să facem un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”, Christelle Ratignier-Carbonneil, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentului și a Produselor de Sănătate (ANSM) din Franța, potrivit EuroNews.

Pericolul pastilelor pentru răceală

Cosmina Berbecel, medic de familie pentru Știrile ProTV: ”O viroză tratată trece în 7 zile, netratată într-o săptămână. Cam așa e vorba noastră, dar cel mai important în virozele simple, necomplicate, este să controlezi temperatura, administrare de antitermice doar în caz de febră și atenție să nu le supradozăm nici pe acelea.

Inclusiv vitaminele luate inutil pot face rău, banala vitamină C, dacă se ia a la long se poate depune în rinichi sub formă de pietre. Medicamente pe bază de plante pot avea reacții adverse”.

Majoritatea tratamentelor pentru răceală conțin pseudoefedrină, atât pastile cât şi spray-urile de nas. Luate în exces pot duce la probleme grave.

Sursă foto: Getty Images

De regulă o pastilă care poate fi cumpărată fără prescripție conține 30 de mg de pseudoefedrină, deci cu 4 comprimate se poate atinge doza zilnică. Nu puțini sunt cei care iau doze șoc și acestea presupun câte 2 medicamente în același timp, de câteva ori pe zi. Acest lucru poate deveni periculos mai ales cu cei care au anumite boli cronice, cum ar fi cele de inimă.

Beatrice Speteanu, farmacist: ”Pseudoefedrina este un excitant al sistemului nervos central, la început dă o senzație de euforie. E un efect amfetamic…m-am simțit foarte bine, am avut de o dată energie, inclusiv în combuinația cu ibuprofenul pot avea efecte pe sistemul cardiovascular.

Ibuprofenul are efect direct pe sânge, risc de hemroagii, iar pseudoefedrina la nivelul cardiac, ceea ce poate duce la puls accelerat. Simptome pe care le resimte imediat un pacient, dar se poate ajunge până la atac vascular”.

În 2010, Agenția Mondială Antidoping a reintrodus pseudoefedrina pe lista substanțelor interzise.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel