marți, ianuarie 31, 2023

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis recent o nouă alertă de sănătate pentru un medicament care a fost identificat ca un risc pentru pacienți.

Acestea sunt două produse care au o calitate inferioară celei necesare pentru a fi comercializate, deoarece au fost contaminate cu substanțe chimice care pot provoca efecte asupra organismului.

Alerta, a avertizat OMS, a fost dată ca urmare a siropurilor AMBRONOL și DOK-1 Max, care erau comercializate în Uzbekistan. Produsele medicale substandard sunt produse care nu îndeplinesc standardele sau specificațiile de calitate și, prin urmare, sunt „în afara specificațiilor”, a spus OMS.

Te-ar mai interesa: Ce legătură există între dermatita atopică și stre...

Potrivit entității multilaterale, producătorul ambelor produse este Marion Biotech Private Limited, o companie farmaceutică din India. Potrivit alertei sanitare, deocamdată acea organizație „nu a oferit garanții” cu privire la indicatorii cheie care garantează siguranța și eficacitatea produselor.

Conform analizelor de laborator efectuate de autoritățile sanitare, prin laboratoarele naționale de control al calității din cadrul Ministerului Sănătății al Republicii Uzbekistan, ambele siropuri de tuse prezentau „cantități inacceptabile de dietilen glicol și etilenglicol”.

Te-ar mai interesa: Oana Roman: Mă bătea de îmi sărea apa în cap!...


Riscurile acestor substanțe chimice

Alertă sanitară emisă de OMS. OMS a observat că dietilenglicolul și etilenglicolul sunt toxice pentru oameni atunci când sunt consumate și ar putea provoca chiar moartea.

„Produsele substandard la care se face referire în această alertă sunt nesigure și utilizarea lor, în special de către copii, poate duce la răniri grave sau deces. Efectele toxice pot include dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap, stare mentală alterată și leziuni renale acute care pot duce la deces”, a spus OMS în alerta sa de sănătate.

Te-ar mai interesa: Cum interpretezi singur rezultatele analizelor med...

Dietilenglicolul este o substanță chimică poluantă care poate provoca efecte grave asupra sănătății. De fapt, în Panama, în 2006, consumul unui expectorant și sirop de histamină care a fost contaminat cu dietilen glicol a provocat moartea a 130 de persoane și multiple cazuri de sindrom de paralizie și insuficiență renală acută.

Lucrul îngrijorător la alerta emisă de OMS este că mai multe țări învecinate cu Uzbekistanul au acordat autorizații sanitare acestor medicamente pentru a fi comercializate. Și, cu atât mai mult, există riscul ca aceștia să ajungă în alte țări ale lumii prin intermediul rețelelor de contrabandă.

Te-ar mai interesa: Horoscop 1 februarie 2023. O zi dezastruoasă pentr...

Potrivit OMS, aceste siropuri „s-ar putea să fi fost distribuite, prin piețe informale, în alte țări sau regiuni”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private