Sari la conținut

Alertă în hipermarketuri: conservele care provoacă infertilitate!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Supa, peștele, roșiile sau laptele de cocos din conserve vă pot salva atunci când vă este foame, dar nu aveți timp și vă ajută să vă diversificați meniul cu produse care nu sunt disponibile în sezon sau din punct de vedere geografic.

Cu toate acestea, rezultatele recente ale principalei fundații germane pentru examinarea independentă a bunurilor și serviciilor „Stiftung Warentest” taie apetitul și provoacă alarmă. Experții independenți au examinat 58 de cutii de conserve vândute în supermarketuri.

conservă de pește
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

În marea majoritate a acestora (51 de conserve) a fost găsit Bisfenol A (BPA), informează Fundația „Stiftung Warentest” în numărul din luna mai al revistei sale de consum „Test”, relatază DEUTSCHE WELLE, potrivit rador.

Substanța cu efecte grave asupra sănătății

„Bisfenolul A, printre altele, poate afecta sistemul reproducător, efectele sale fiind similare cu cele ale hormonilor” – explică într-un interviu acordat agenției de presă AFP angajata publicaţiei Swantje Waterstraat.

Bisfenolul A are o asemănare structurală cu estrogenul și poate provoca perturbări endocrine și, în special, infertilitate. Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) clasifică Bisfenolul A ca fiind o substanță chimică care prezintă „motive de îngrijorare foarte mari” pentru experți.

În 2023, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a redus de 20.000 de ori nivelul admisibil de consum al acestei substanțe. Institutul federal german pentru evaluarea riscurilor (BfR) a redus și el cifra, dar mai puțin drastic.

Un alt organism de supraveghere al UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), nu vede același grad de pericol din partea BPA. În primăvara anului trecut, EMA a criticat metodologia EFSA, considerând-o prea pripită, deoarece nu s-a dovedit existența unei legături de cauzalitate nici în studiile pe animale, nici în cele pe oameni.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel