Sari la conținut

Cele mai periculoase ingrediente din produsele de pe rafturile magazinelor. Lista neagră a substanțelor chimice

Etichetele produselor alimentare trebuie bine studiate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Noua directiva a Parlamentului European

Lista neagră cu cele mai periculoase ingrediente. Știți cum se spune: reclama e sufletul comerțului, doar că pentru o reclamă bună e nevoie de o imagine bună.

În cazul produselor alimentare, acestea conțin un procent foarte mare de conservanti, coloranți și arome artificiale, motiv pentru care trebuie evitate.

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.

Unele dintre aceste substațe sintetice sunt inofensive. Altele sunt extrem de periculoase, iar efectul lor pe termen lung poate fi nociv pentru sănătate. Aceste substanțe au fost asociate cu numeroase afecțiuni și probleme de sănătate. Bolile cardiovasculare, pulmonare și alte afecțiuni circulatorii, sunt în continuă creștere.

Litera „E” simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani și atestate la nivel european. Cu toate acestea, citiți cu atenție ce scrie mai jos și uitați–va cu atenție maximă la ambalaj înainte de achiziționare sau de consum

Ferește-te cât poți de aceste 10 ingrediente

  • Nitrat de sodiu– Se găsește în bacon, șuncă, mezeluri sau alte produse pe bază de carne. Poate duce la dezvoltarea diabetului și bolilor cardiace.
  • Bromură de potasiu– Bromura de potasiu este des întâlnită în aceste alimente. Prin umare, citește cu atenție etichetele produselor de panificație. În multe țări industrializate, această substanță a fost interzisă.
  • Ulei vegetal bromurat– Chiar dacă Uniunea Europeană l-a interzis, Australia și Japonia încă îl folosesc pentru producția de sucuri energizante. Poate duce la distrugerea sistemului nervos și a imunității.
  • Sorbat de potasiu– Este des folosit în orice fel de alimente, pornind de la înghețată, fructe, lactate și inclusiv panificație. Nu s-au făcut experimente cu această substanță asupra omului. În cazul animalelor, însă, s-a descoperit că are efecte adverse îngrozitoare.
  • Benzonat de sodiu– Este întâlnit în sucuri , castraveți murați și reprezintă un aditiv care nu folosește la nimic. Atunci când este amestecat cu băuturi care conțin o cantitate mare de Vitamina C, consumatorul ingerează pur și simplu benzen. Benzenul poate duce la apariția cancerului și hiperactivității, în rândul copiilor.

Lista neagră a ingredientelor care otrăvesc alimentele

  • Acrilamidă– Se găsește în carbohidrați și duce la apariția cancerului. Elimină complet din dieta ta cipsurile, snacksuri-le sau produsele pe bază de cartof.
  • BHA (Butilhidroxianisol) și BHT (Butilhidroxitoluen) – Se găsesc în aproape orice, de la unt și până la guma de mestecat. Cum a fost experimentat doar pe animale, încă nu s-au descoperit reacțiile adverse asupra omului, însă cu siguranță sunt extrem de periculoase.
  • Sulfat de sodiu (E514)- Este folosit în lactate procesate precum brânză și produse de panificație. Această substanță este asociată cu probleme de fertilitate, neurologice și tulburări de dezvoltare fetală.
  • MSG– Duce la apariția durerilor de cap, durerilor în piept și al palpitațiilor. Este un aditiv întâlnit în aproape orice aliment de pe piață. Trebuie să fii atent, deoarece are peste 40 de denumiri.
  • Bisfenol-A (BPA)- Această substanță intră în componența unor materiale plastice și se găsește în alimentele ambalate în conserve sau în sucurile la doză. BPA este considerată o substanță de risc, care imită acțiunea unor hormoni, fiind suspectată de creșterea riscului de a dezvolta cancer de sân, de prostată, obezitate sau infertilitate.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel