Sari la conținut

Alertă InfoCons. Cum știi dacă un test rapid COVID non-invaziv este eficient? Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească

Comitetul pentru Securitatea Sănătății al Comisiei Europene a stabilit o listă a testelor rapide antigen aprobate, precum și un set de date standardizate ce trebuie incluse în certificatele rezultatelor testelor COVID-19. 

De asemenea, s-au stabilit criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de test COVID rapid non-invaziv (pe bază de salivă) pentru a fi eficient.

Potrivit InfoCons, cestea pot alcătui un set comun de date standardizate care trebuie incluse în certificatele care prezintă rezultatul testului COVID-19, facilitând în continuare recunoașterea reciprocă a rezultatelor testului COVID-19.

Teste rapide COVID non-invazive

Conform actului adititional, Comisia Europeană a eliminat din lista testelor rapide antigen COVID-19 următoarele 3 teste:

–Canea Covid-19 Antigen Rapid Test (fabricat de Core Technology Co., ltd);

– BIOCREDIT COVID-19 Ag – SARS-CoV 2 Antigen test ( fabricat de RapigGEN Inc),

– Coronavirus (SARS-CoV 2) Antigen – Oral Fluid ( fabricat de Tody Laboratories Int.).

De asemenea, alte 107 teste rapide antigen COVID-19 au  fost respinse –lista acestora este disponibila AICI.

Statele care fac parte din Uniunea Europeana au convenit in unanimitate  referitor la o recomandare a Consiliului, de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide de antigen și recunoasterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE.

Statele membru UE au covenit urmatoarele:

  • Lista comuna a testelor rapide antigen COVID-19, care sunt considerate adecvate pentru utilizare si sunt in conformitate cu strategiile de testare, trebuie sa indeplineasca cele 3 criterii:
  • Sa poarte marcajul CE;
  • Sa indeplineasca cerintele minime de performanta : ≥ 90% sensibilitate și ≥ 97% specificitate;
  • Au fost validate de cel puțin un stat membru ca fiind adecvate pentru utilizarea lor în contextul COVID-19, oferind detalii cu privire la metodologia și rezultatele unor astfel de studii, cum ar fi tipul de esantion utilizat pentru validare, cadrul in care se utilizeaza testul a fost evaluat si daca au aparut dificultati in ceea ce priveste criteriile de sensibilitate cerute sau alte elemente de performanta.
  • O selecție de teste rapide antigen, din care statele membre vor recunoaste reciproc rezultatele testelor pentru masurile de sanatate publica.
  • Un set comun de date standardizate care trebuie incluse în certificatele care prezinta rezultatul testului COVID-19, facilitand in continuare recunoasterea reciproca a rezultatelor testului COVID-19.

 

Comitetul pentru securitatea sanatatii al Comisiei Europene a fost de acord ca lista comuna a testelor rapide de antigen include teste rapide de antigen pentru care a fost masurata performanta lor clinica pe baza probelor colectate nazal, orofaringian sau nazofaringian. In acest context, testele rapide de antigen care se bazeaza pe alte probe, cum ar fi saliva, sputa si/sau fecale, nu sunt incluse.

Lista actualizata cu testele rapide antigen propuse pentru a fi validate poate fi vizualizata AICI.

Conform Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania:„Daca se solicita sau se recomanda teste COVID-19 negative pentru desfasurarea oricarei activitati, este esențial ca acestea sa fie recunoscute reciproc si rezultatele testelor inscrise in certificate recunoscute in intreaga UE. Acest lucru este esential, in special in contextul calatoriilor. Cetatenii UE au nevoie de claritate și predictibilitate.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel