Sari la conținut

Alertă internațională: varianta contrafăcută a celui mai utilizat medicament din lume poate duce la convulsii și chiar deces

ozempic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
a decedat după ce a luat ozempic

Din cuprinsul articolului

Autoritățile sanitare austriece au declarat că au informații conform cărora medicamentele contrafăcute Ozempic au ajuns la pacienți. Autoritățile de reglementare din Marea Britanie au mai spus că un număr mic de pacienți au fost internați în spital.

Pacienții din Austria și Marea Britanie au fost internați în spital după ce au folosit stilouri contrafăcute pentru slăbit, au declarat autoritățile sanitare din ambele țări.

Hipoglicemia și convulsii au fost raportate ca reacții adverse grave ale utilizării stilourilor Ozempic falsificate care ar fi putut conține insulină în loc de ingredientul activ semaglutidă, conform Oficiului Federal pentru Siguranța Sănătății din Austria (BASG).

„Datorită calității netestate a medicamentului contrafăcut, posibilelor impurități și ingredientelor necunoscute,  pot pune viața în pericol”, a spus agenția austriacă.

Compania daneză s-a străduit să crească producţia pentru a face faţă cererii copleşitoare pentru aceste medicamente care se înregistrează în ultima vreme în special ca urmare a efectelor spectaculoase asupra piederii în greutate.

O cerere alarmantă pentru Ozempic

Cererea extraordinară de Ozempic şi de alte medicamente utilizate pentru pierderea în greutate a stimulat o creştere globală a versiunilor contrafăcute.

„Se pare că această penurie este exploatată de organizaţiile criminale pentru a introduce pe piaţă versiuni contrafăcute de Ozempic„, a declarat BASG.

Agenţia austriacă nu a furnizat numărul exact de persoane afectate de Ozempic fals şi nici nu a precizat cât de mult timp ar dura efectele negative asupra sănătăţii lor.

EMA şi autorităţile din Germania şi Marea Britanie, inclusiv procurorii din sud-vestul Germaniei, au investigat un caz în care stilouri injectabile false cu etichete germane în ambalaje autentice au fost vândute de la un angrosist din Austria în Germania şi de acolo au ajuns mai departe la un angrosist britanic.

slabire rapida
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Descrierea BASG a stilourilor false şi a dozei acestora este în concordanţă cu imaginile şi detaliile furnizate de EMA şi de autorităţile germane. BASG a declarat că nu va face alte comentarii cu privire la acest caz, pentru a proteja ancheta.

Serviciul de informaţii criminale din Austria a declarat luni că lotul în cauză a fost furnizat de un medic pe care nu l-a numit. Această persoană probabil că nu a procurat falsurile de la o farmacie oficială, a spus acesta, avertizând că este posibil ca stilourile injectabile false să fie încă în circulaţie.

În timp ce actualele produse suspectate a fi contrafăcute sunt pachete cu concentraţia de 1 miligram, nu poate fi exclus ca pachetele de stilouri preumplute cu alte concentraţii să fie, de asemenea, falsuri, a precizat serviciul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel