Sari la conținut

ALERTĂ la nivel național: record de coduri roșii în iunie. A fost convocat Comitetul pentru situații de urgență. Ministrul Mediului: „va ploua într-o zi cât într-o lună”

Sursă foto: Capital

Comitetul ministerial pentru situații de urgență (MCES), înființat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MEWF), a fost convocat marți în urma avertizărilor de cod galben și portocaliu emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și a alertelor hidrologice transmise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Ministrul Mediului: va ploua într-o zi cât într-o lună

„Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă, întrucât ne aflăm într-o situaţie dificilă din punct de vedere hidrometeorologic şi vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii.

Chiar dacă va ploua într-o zi cât într-o lună, seceta este una severă şi nevoia de apă din zonele afectate de acest fenomen nu va fi compensată deoarece, în aceste zile, vor fi cantităţi de precipitaţii foarte mari, dar în perioade foarte scurte, la nivel de ore.

Record la numărul de coduri roşii emise

Specialiştii ANM ne-au informat că luna iunie a acestui an a rămas cea mai caldă lună iunie din istorie şi am avut chiar şi un record la numărul de coduri roşii emise – 43!

Problema, pentru următoarele ore, constă în manifestarea cu intensitate a fenomenelor meteorologice în perioade scurte de timp şi trebuie să fim vigilenţi.

Colegii de la Apele Române m-au informat că s-au efectuat câteva pregoliri, astfel încât să poată fi preluate cantităţile de precipitaţii care vor cădea, dar trebuie să rămânem vigilenţi şi să comunicăm foarte bine cu autorităţile din judeţele predispuse a avea situaţii mai dificile din cauza precipitaţiilor”, a declarat, într-un comunicat de presă, ministrul Mediului, Mircea Fechet, potrivit Agerpres.

Zonele aflate sub Cod portocaliu

Fenomenele de instabilitate atmosferică severă sub Cod portocaliu afectează, până miercuri la ora 10:00, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Munteniei, jumătatea de nord a Moldovei, precum și local Banat și Maramureș.

În aceste regiuni se vor înregistra averse torențiale, intensificări scurte ale vântului și vijelii, cu rafale de 70-90 km/h, descărcări electrice și grindină.

De asemenea, cantitățile de apă vor fi de 25-40 litri/mp, iar pe arii restrânse pot depăși 50-70 litri/mp, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare.

Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat

ANM a emis și un Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, valabil între 2 iulie, ora 10:00, și 3 iulie, ora 10:00, pentru cea mai mare parte a Munteniei și Moldovei, precum și sud-vestul Dobrogei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

canicula
Sursă foto: DSP Alba

În Crișana, nord-vestul Transilvaniei și local în Banat, Maramureș, Muntenia și Moldova, se vor înregistra perioade de instabilitate atmosferică, manifestate prin averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale de 50-70 km/h), vijelii, grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă pot depăși izolat 40 l/mp. Miercuri, 3 iulie, fenomenele de instabilitate atmosferică vor persista în centrul și estul țării.

Avertizări emise de INHGA

Specialiștii INHGA au emis avertizări hidrologice Cod Galben și Cod Portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice Tisa (intrarea în țară), Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Dunăre (afluenții mici amonte de S.H. Calafat), Jiu, Olt, Argeș, Ialomița, Siret și Prut, valabile între 2 iulie, ora 12:00, și 3 iulie, ora 16:00.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel