marți, martie 28, 2023

Autorităţile sanitare din Sibiu sunt în alertă, după ce a fost descoperit un focar de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie neautorizată din județ. Ca primă măsură de urgenţă a fost instituită o zonă de protecție de 5 kilometri în jurul păstrăvăriei.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat marți planul pentru controlul septicemiei hemoragice virale la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârțișoara, informează Mediafax.

Te-ar mai interesa: Fericirea trece şi prin farfurie. TOP 10 carbohidr...

Boala a fost depistată în cadrul controalelor făcute în urma declarării aceleiași boli, la o altă păstrăvărie, tot din Cârțișoara.

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor peştilor infectaţi din păstrăvărie, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate.

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat.

Te-ar mai interesa: Cinci alimente și suplimente care acționează ca un...

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boala).

Te-ar mai interesa: Analiza gratuită care poate depista cancerul înain...

Repopularea bazinelor se va face după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi), care vor fi expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV.

Măsurile se mențin până la închiderea focarului de boală. Acesta este al doilea caz de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an în județul sibiu.

Te-ar mai interesa: O legumă banală curăţă RAPID colonul de toxine. Ce...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private