Sari la conținut

Ce este Norovirus, boala extrem de contagioasă care începe cu vărsături, diaree, dureri de stomac. Cauze, simptome, factori de risc, prevenire

Sursă foto: arhiva Doctorul ZIlei

Infecția cu Norovirus este cunoscută în mod obișnuit ca otrăvire alimentară sau un virus stomacal și începe de obicei în medii închise și aglomerate. Medicii spun că simptomele de diaree extremă, dureri de stomac și vărsături încep la 12-48 de ore după expunerea la virus.

Infecția durează de obicei 1-3 zile și majoritatea oamenilor se recuperează complet fără tratament. Cu toate acestea, pentru unii, în special pentru copiii mici, adulții mai în vârstă și cei cu alte afecțiuni medicale, simptomele pot fi chiar amenințătoare și fatale.

Cunoscut inițial ca virusul Norwalk, a fost numit după orașul din Ohio, unde primul focar confirmat a avut loc în 1972. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, norovirusurile provoacă cel puțin 21 de milioane de cazuri de gastroenterită acută în SUA în fiecare an și trimit peste 4.50.000 de persoane la camera de urgență.

Statisticile arată, de asemenea, că boala cauzează mai mult de jumătate din toate focarele de boli de origine alimentară în fiecare an.

Norovirus: Semne si simptome

Simptomele norovirusului, când începe, includ:

  1. Greață
  2. Vărsături
  3. Dureri de stomac sau crampe insuportabile
  4. Scaune apoase sau moale și diaree constantă
  5. Gust rău în gură
  6. Febră
  7. Dureri musculare și spasme
  8. Scăderea urinării
  9. Gură și gât uscat
  10. Senzație de amețeală când stai în picioare
  11. Copiii mici și bebelușii care sunt deshidratați pot plânge cu lacrimi puține sau fără lacrimi și pot fi neobișnuit de somnoroși sau agitați

Ce cauzează norovirusul

Deoarece este extrem de contagioasă, infecția cu norovirus se poate răspândi cu ușurință la alții și, prin urmare, trebuie să fii atent ori de câte ori există un focar. Experții în sănătate cred că norovirusurile pot rămâne pe suprafețe și obiecte zile sau săptămâni.

Puteți obține infecția prin:

  • Consumul de alimente contaminate și expirate
  • Consumul de apă contaminată
  • Atingerea mâinii de gură după ce mâna a fost în contact cu o suprafață sau un obiect contaminat
  • A fi în contact strâns cu o persoană care are infecția

Norovirusurile sunt greu de ucis, deoarece pot rezista la temperaturi calde și reci și la mulți dezinfectanți și, prin urmare, este important să vă păstrați în siguranță și departe de zona focarului.

Morovirus: Factori de risc

De obicei, infecția dispare de la sine în decurs de o săptămână de la infectarea dumneavoastră. Cu toate acestea, există câțiva factori de risc și pericole pentru unele persoane care se infectează:

  • Mănâncă într-un loc în care alimentele au fost manipulate de cineva cu infecție cu norovirus sau mâncarea a fost în contact cu apă sau suprafețe contaminate
  • Merg la școală
  • Locuiesc în spații apropiate
  • Cazare în hoteluri, stațiuni, nave
  • Au contact cu cineva care are o infecție cu norovirus

Prevenirea infecției cu Norovirus

Norovirusul lovește pe tot parcursul anului, chiar dacă este extrem de comun iarna. Cunoscut și sub numele de virusul vărsăturilor de iarnă, norovirusul poate fi prevenit cu ușurință prin:

  • Spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde
  • Evitarea alimentelor si a apei contaminate
  • Spălarea fructelor, legumelor și altor alimente înainte de a le consuma
  • Gătirea corectă a fructelor de mare
  • Dezinfectarea suprafețelor
  • Prudență atunci când călătoriți
  • Evitarea contactului
  • Aruncați vărsăturile și scaunele cu grijă

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel