Sari la conținut

Alertă medicală în Europa! Un medicament esenţial pentru pacienţii cu diabet, falsificat

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a fost notificată cu privire la faptul că au fost identificate la angrosiștii din UE stilouri preumplute etichetate în mod fals la un medicament esenţial pentru pacienţii fiabetici.

Este vorba de medicamentul pentru diabet Ozempic (semaglutidă, 1 mg, soluție injectabilă), iar pixurile falsificate, cu etichete în limba germană, proveneau de la angrosiști din Austria și Germania. Stilourile au numere de lot, coduri de bare 2D și numere de serie unice provenite din ambalaje autentice.

În Uniunea Europeană, fiecare ambalaj de medicamente are un cod de bare 2D și un număr de serie unic, astfel încât să poată fi urmărit într-un sistem electronic la nivelul UE.

Atunci când ambalajele falsificat au fost scanate, numerele de serie s-au dovedit a fi inactive, alertând astfel operatorii cu privire la o potențială falsificare. Potrivit sursei citate de 360medical.ro, există diferențe de aspect între stiloul falsificat și stiloul original.

O imagine a stiloului falsificat a fost publicată de agenția germană pentru medicamente, agenția avertizând că imaginea stiloului falsificat este un exemplu și că sunt probabile și stilouri falsificate cu alte caracteristici.

Deocamdată, eu există dovezi că vreun stilou falsificat ar fi fost eliberat pacienților din lanțurile legale de farmacii și nu există rapoarte de vătămare a pacienților în legătură cu medicamentul falsificat. Dar situaţia este în prezent investigată de autoritățile de reglementare a medicamentelor din UE și de poliție.

EMA a precizat că asistă autoritățile naționale în aceste investigații și că angrosiștii și farmaciile din țările afectate au fost avertizați cu privire la ofertele suspecte. În plus, distribuitorii paraleli din întreaga UE au fost alertați.

Ozempic conține substanța activă semaglutidă și este autorizat pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, dar este folosit și pentru slăbit, ceea ce a dus la o creștere a cererii pentru acest medicament.

Cele mai recente rapoarte de falsificare vin în urma unei creșteri a cererii pentru acest medicament, care a condus, de asemenea, la o situație de penurie, potrivit EMA.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel