Sari la conținut

ALERTĂ MEDICALĂ! Medicamente pentru tuse retrase de URGENȚĂ din farmacii! Risc de anafilaxie!

remediu tuse
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sirop de tuse

Cincizeci și cinci de siropuri și pastile pentru tuse fără prescripție medicală au fost rechemate de urgență, după ce o investigație de siguranță a descoperit un risc care pune viața în pericol.

O investigație privind siguranța a condus la scoaterea de pe rafturi a 55 de siropuri și pastile pentru tuse fără prescripție medicală, după descoperirea unui risc care pune viața în pericol.

Therapeutic Goods Administration (TGA) a emis marți o rechemare pentru produse care conțin folcodină, după ce constatările din investigația sa au relevat un risc de șoc anafilactic atunci când sunt combinate cu anumite medicamente, cum ar fi relaxantele musculare, în timpul anesteziei generale.

Potrivit TGA, au existat 50 de cazuri de reacții anafilactice suspectate de folcodină la relaxante musculare în Australia în ultimele 12 luni.

În acel timp, o persoană a murit.

ATENȚIE la substanța activă folcodină

Folcodina se găsește în produsele pentru răceală și gripă și în medicamentele pentru combaterea tusei, inclusiv în siropurile pentru tuse uscată Codral, Duro-Tuss, Bisolvon, Amcal și Benadryl.

Farmaciile cu produse cu folcodină pe rafturi au primit șapte zile la dispoziție pentru a rechema medicamentul.

Președintele Pharmacy Guild Australia, Trent Twomey, a declarat miercuri pentru Sky News Australia că pholcodina este numărul unu în vânzările naționale de medicamente pentru combaterea tusei și se află pe rafturi încă din anii 1950.

El a spus că riscul de șoc anafilactic îi va afecta, totuși, doar pe cei care au necesitat anestezie pentru o intervenție chirurgicală viitoare și au luat medicamente cu acest ingredient în ultimele 12 luni.

„Chiar dacă este foarte rar, este foarte grav și poate fi fatal”, a spus el.

Directorul adjunct șef al TGA, John Skerritt, a declarat că o combinație de factori, inclusiv o dificultate în a prezice cine este expus riscului de anafilaxie în timpul anesteziei, pune pacienții la un risc mai mare.

Consumatorii care nu știau dacă un produs conținea ingredientul și unele unități chirurgicale întrebau oamenii doar despre produsele lor eliberate pe bază de rețetă și nu despre medicamentele eliberate fără prescripție medicală, de asemenea, au crescut riscul.

„Din fericire, sunt disponibile alternative mai sigure pentru tratarea tusei uscate, iar consumatorii ar trebui să-și ceară sfatul medicului sau farmacistului”, a spus domnul Skerritt.

„Îndemn consumatorii să verifice dacă vreunul dintre medicamentele dumneavoastră fără prescripție medicală pentru răceală și gripă conține folcodină și, dacă o fac, cereți medicului dumneavoastră sau farmacistului să vă sugereze un tratament alternativ.”

Domnul Skerritt a încurajat, de asemenea, profesioniștii din domeniul sănătății și cei care au nevoie de anestezie generală să aibă o discuție dacă pacientul a consumat folcodină în ultimele 12 luni.

Investigația de siguranță a TGA a urmat unei revizuiri de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Agenția europeană a rechemat în decembrie produse cu același ingredient.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel