Sari la conținut

Alertă medicală! Un virus provoacă o boală gravă la copiii sub 3 luni, cu simptome asemănătoarea sepsisului

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alertă medicală! Un virus provoacă o boală gravă la copiii sub 3 luni, cu simptome asemănătoarea sepsisului.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a emis o alertă cu privire la cazurile de virus la nou-născuți și sugari, deoarece virusul provoacă cea mai gravă boală la copiii sub 3 luni. Un virus obișnuit din copilărie numit parechovirus, care poate provoca boli grave la sugarii mai mici de 3 luni, se răspândește în SUA, a anunțat Agenția într-o alertă de sănătate emisă marți.

Alertă medicală! Un virus provoacă o boală gravă la copiii sub 3 luni, cu simptome asemănătoarea sepsisului

Din luna mai, agenția a primit rapoarte de la furnizorii de servicii de sănătate din mai multe state despre nou-născuți și sugari mici infectați cu virusul, care tinde să circule vara și toamna.

Potrivit Today, CDC încurajează clinicienii să ia în considerare virusul ca un posibil diagnostic la sugarii cu febră, simptome asemănătoare sepsisului sau convulsii și meningită atunci când nu este evidentă o altă cauză.

O infecție cu parechovirus poate „provoca un spectru de boli la oameni”, de la simptome asimptomatice sau ușoare până la „boală severă”, a remarcat CDC.

Este obișnuit în copilărie, majoritatea copiilor fiind infectați până în momentul în care încep grădinița. La copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, virusul provoacă de obicei infecții ale tractului respirator superior, febră și erupții cutanate.

Dar la sugarii cu vârsta mai mică de 3 luni, și mai ales pentru cei sub 1 lună, poate duce la convulsii, umflarea creierului și a țesuturilor înconjurătoare și boli asemănătoare sepsisului, care necesită adesea spitalizare.

Sepsisul este atunci când răspunsul organismului la o infecție dăunează corpului și duce la o funcționare deficitară a organelor. Simptomele sepsisului includ febră, dificultăți de respirație, transpirație și durere extremă. Infecția cu parechovirus poate duce, de asemenea, la probleme de neurodezvoltare pe termen lung, deși este rar.

Ce este parechovirusul. Simptome

Parechovirusul este un virus care are de obicei simptome foarte ușoare sau deloc. Uneori poate provoca boli grave la bebeluși și copiii mici. Parechovirusul este strâns legat de un grup de viruși cunoscuți sub numele de enterovirusuri. Enterovirusurile provoacă o mulțime de infecții comune în copilărie. Parechovirusul este mai frecvent primăvara, vara și toamna decât iarna. Acesta este, de asemenea, atunci când bolile legate de gastro-ul sunt mai frecvente.

Tipurile de parechovirus care infectează oamenii sunt cunoscute sub denumirea de parechovirus uman. Parechovirusul se răspândește prin contactul cu respirația unei persoane infectate (prin strănut sau tuse), saliva sau fecale. Se găsește pe obiecte și suprafețe care au aceste lucruri pe ele, cum ar fi tacâmuri, farfurii și toalete. O bună igienă, mai ales atunci când ești bolnav, poate ajuta la oprirea răspândirii acesteia.

Parechovirusul se răspândește prin particulele fecale care ajung în gură (calea fecal-orală), saliva și picăturile respiratorii. Excreția din tractul respirator superior poate dura până la trei luni și în tractul gastrointestinal până la șase luni, conform CDC. Persoanele infectate care nu prezintă niciun simptom pot răspândi virusul.

Majoritatea persoanelor cu parechovirus nu au niciun simptom. Unii oameni au diaree ușoară, febră sau simptome asemănătoare răcelii și gripei. Bebelușii și copiii mici se pot, însă, îmbolnăvi foarte repede.

Rareori, parechovirusul poate provoca sepsis, o infecție severă a sângelui sau meningită sau encefalită, o infecție severă a membranei din jurul creierului. Acestea sunt cele mai frecvente la copiii mai mici de 3 luni.

Simptomele pe care trebuie să le urmăriți la bebeluși și copiii mici includ:

  • febră
  • iritabilitate
  • ritm cardiac rapid
  • respiratie rapida
  • diaree
  • durere
  • somnolenţă
  • oboseală
  • extremă floppiness convulsii o erupție pe scară largă
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel