Sari la conținut

Alertă sanitară! Decese suspecte la Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Trei pacienţi au murit şi alţi 20 acuză stări de rău

ambulanta
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Autorităţile sunt în alertă, după ce la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, judeţul Vasului, trei pacienți au murit după ce au intrat în stop cardiorespirator, iar un altul se află în stare gravă la spital. De asemenea, alţi 20 de pacienți acuză stări de rău, potrivit ultimelor informații.

Alți opt pacienți fuseseră transportați de urgență la Spitalul din Bârlad după decese. Potrivit presei locale, ar fi vorba despre o toxiinfecție alimentară, după ce au fost consumate alimente gătite la Mânăstirea din Florești și care au fost aduse de pomană pacienților de la spital, scrie Vremea Nouă.

sursa foto: spitalulmurgeni.ro

Celulă de criză la Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri seara într-un comunicat că a constituit o celulă de criză pentru acest caz neobişnuit.

„La ora 18:30, reprezentantii Ministerului Sanatatii au fost anuntati verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie grava aparuta la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat in subordinea primariei din localitate. In cursul zilei de 21 noiembrie, toti pacientii si o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o manastire din apropiere, pe baza de peste.

In cursul noptii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, varsaturi si diaree. Aceste simptome au aparut in cursul zilei de 22 noiembrie si la alti pacienti.

Pana in momentul de fata s-au inregistrat 3 decese si 1 pacient in stare grava e internat la Spitalul din Barlad.

Ministerul Sanatatii a organizat imediat dupa informare, o celula de criza care a dispus transferul tuturor pacientilor simptomatici la spitalul din Barlad, unde exista asistenta medicala de terapie intensiva, precum si preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologica la IML Iasi.

Probe din alimente au fost preluate si directionate de asemenea catre INSP- Centrul de Sanatate Publica din Iasi pentru analize microbiologice.

Transferul pacientilor de la spitalul de psihiatrie catre spitalul din Barlad s-a realizat cu ambulante pentru victime multiple si este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii”, precizează MS.

Ambulanța Vaslui, intervenţii pe bandă rulantă

Ambulanța Vaslui a intervenit în cursul zilei de miercuri de patru ori la Spitalul Murgeni, în doar câteva ore, pentru pacienți internați în unitatea medicală.

Mai întâi pentru un bărbat de 45 de ani ce trebuia transferat la Spitalul Bârlad cu suspiciunea de gastroenterocolită. Acesta a fost găsit de echipajul SAJ Vaslui în stop cardiorespirator. Din păcate, a fost declarat decesul în acest caz, deși, împreună cu alt echipaj cu medic, s-au efectuat manevre de resuscitare.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

A doua solicitare a fost pentru un bărbat de 68 de ani, cu același diagnostic, relatează presa locală. A fost transferat in stare gravă la Spitalul Bârlad. A treia solicitare a fost pentru o femeie în vârstă de 50 de ani găsită tot în stop cardiorespirator. Nici aceasta însă nu a răspuns la resuscitare, fiind declarat în final decesul.

A patra solicitare a fost pentru un bărbat de 54 de ani aflat tot în stop cardiorespirator, două echipaje SAJ participând la manevrele de resuscitare. Din păcate, a fost declarat decesul și în acest caz.

Anchetă epidemiologică de urgenţă

După aceste morți suspecte în cazul unor pacienți internați la Spitalul Murgeni au fost anunțate Direcția de Sănătate Publică Vaslui, care deja se afla la spital pentru a stabili masurile necesare, precum și Ministerul Sănătății.

În urmă cu o săptămână, DSP Vaslui preciza că Spitalul Murgeni nu îndeplinește condițiile de autorizare sanitară conform legislației actuale a altor secții. Acesta a fost răspunsul dat de DSP Vaslui solicitărilor făcute de primarul orașului Murgeni de a se aproba înființarea secțiilor de medicină internă și pediatrie, relatează Vaslui TV. Poliţiştii au demarat verificări în acest caz.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: