luni, septembrie 26, 2022

ALERTĂ sanitară epidemiologică. Romani infectați cu un virus mortal!

Dacă până acum nu au fost raportate cazuri de infectare cu virsului West Nile, medicul Dragoș Voicu, de la spitalul Județean din Brăila, a confirmat două cazuri de meningită West Nile.

Toată rețeaua medicală din județul Brăila – de la medici de familie și unități sanitare, până la centre de transfuzie – a fost pusă în gardă, după confirmarea celor două cazuri de meningită acută West Nile.

Te-ar mai interesa: I se umflau picioarele tot timpul și medicii i-au ...

Virusul este transmis de țânțari

Doi pacienți, o femeia de 86 de ani și un bărbat de 71 de ani, sunt în stare foarte gravă, spun medicii. Cei doi sunt intubați, unul dintre ei, în comă.

Dr. Dragoș Voicu, Spitalul Județean Brăila a spus care este starea pacienților.

„Momentan se află în secția ATI, intubați, cu suport mecanic ventilator, în stare gravă. Mai grav este bărbatul, care este într-o comă profundă, dar tot într-o comă, ușor mai superficială, se află și femeia. Prognosticul este rezervat”, a declarat medicul, potrivit Pro TV.

ALERTĂ sanitară epidemiologică. Romani infectați cu un virus mortal

Cei de la Direcția de Sănătate Publică au deschis două anchete epidemiologice și încearcă să afle dacă și membrii familiilor au fost expuși.

Te-ar mai interesa: Inflamarea vaselor de sange de la nivelul creierul...

Gabriel Ciochină, director executiv DSP Brăila: „Este vorba de înțepături de țânțar. Nu avem informația că ar exista un istoric de călătorie”.

„Măsurile sunt cele dispuse de către Direcția de Sănătate Publică, în vederea identificării zonelor unde ar putea să existe acest țânțar aducător de boală. Identificarea zonelor mlăștinoase, cu băltire de apă, măsuri privind dezinsecția”, spune Loredana Badiu, subprefect jud. Brăila.

Te-ar mai interesa: Diabet: Oamenii de știință identifică o legumă com...

Autorităților locale li se recomandă, printre altele, toaletarea vegetației, iar oamenii sunt sfătuiți să poarte haine cu mâneci lungi și pantaloni lungi, în special seara, dacă merg în zone împădurite sau pe lângă bălți. Până în 1999, virusul West Nile fusese depistat în Africa, Asia, Orientul Mijlociu și extrem de rar în Europa. Experții spun că poate infecta în egală masură oameni, păsări sau cai.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune tratamente pentru durerile articular...

Amintim că virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deși 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome.

Acest virus se transmise în special prin înțepăturile de țânțari infectați. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. Virusul este răspândit în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord și Asia de Vest.

Te-ar mai interesa: Cum reușește Iuliana Tudor să mențină un echilibru...

Mod de prevenire a infecției

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția la oameni este să știm care sunt factorii de risc și care sunt măsurile pe care le putem lua pentru a reduce expunerea la virus, mai ales că în această perioadă România se confruntă cu o invazie de țânțari:

 • evitați expunerea la ţânţari: purtați haine cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
 • montați plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea insectelor în casă;
 • limitați deplasările în zone cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); dacă mergeți în astfel de zone,
 • folosiți substanțe repelente de țânțari;
 • eliminați bălțile de apă din jurul gospodăriilor;
 • îndepărtați recipientele/obiectele care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer (găleți, ligheane, vase cu apă), potrivit srm.ro.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, mergeți imediat la medic:

 • febră
 • durere de cap intensă
 • dureri musculare
 • vărsături
 • erupţii cutanate

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private