Sari la conținut

Alertă sanitară. Virus mortal cu simptome asemănătoare gripei, descoperit la trei pacienți

Q-febra este boala infecțioasă cauzată de bacteria Coxiella
Sursă foto: arhivă doctorulzilei.ro
Este crucial să începeți tratamentul cât mai repede.

Din cuprinsul articolului

Alertă sanitară în Europa. Un virus mortal provocat de mușcăturile de căpușă a stârnit panică în Marea Britanie. Oficialii în sănătate din Marea Britanie sunt în alertă, după ce au fost identificate trei cazuri de infecție cu acest virus.

Este vorba despre virusul encefalitei transmis de căpușe (TBEV). Cazurile au fost confirmate de către Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) în Yorkshire, Norfolk și la granița dintre Hampshire și Dorset, conform Daily Mail.

Experții avertizează că este puțin probabil ca virusul să dispară, iar oficialii din domeniul sănătății i-au îndemnat pe cei care se plimbă în aer liber să ia măsuri de precauție și să solicite ajutor medical dacă au simptome după ce au fost mușcați.

„Deși riscul pentru publicul larg este foarte scăzut, este important ca oamenii să ia măsuri de precauție pentru a se proteja împotriva mușcăturilor de căpușe, cum ar fi acoperirea gleznelor și a picioarelor, aplicarea de substanțe împotriva insectelor și verificarea hainelor și a corpului de căpușe, în special după ce merg în zone cu iarbă mare, cum ar fi pădurile, mlaștinile și parcurile”, a transmis Dr. Helen Callaby.

Ce simptome provoacă virusul

Virusul cauzează în mod obișnuit simptome ușoare asemănătoare gripei, dar poate duce la infecții grave la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi meningita sau encefalita.

Cazurile mai grave pot include febră mare cu dureri de cap, rigiditate a gâtului, confuzie sau reducerea stării de conștiență. nIan Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading a declarat:

„Din punct de vedere genetic, virusurile din Marea Britanie sunt asemănătoare tulpinilor europene sau scandinave, așa că este posibil să fi ajuns inițial de pe continentul apropiat prin intermediul căpușelor aduse de păsări.

„Virusul se găsește în mod natural în unele căpușe și este transmis la oameni dacă aceștia sunt mușcați (de o căpușă infectată), de obicei la nivelul brațelor și picioarele goale. Purtarea hainelor adecvate înlătură riscul.

„Acum, aici, este puțin probabil ca TBEV să dispară, dar nivelul general de amenințare este foarte scăzut și nu există niciun motiv să presupunem că la oameni cazurile vor fi mai mult decât sporadice.

„Un vaccin este utilizat în zonele cu incidență ridicată în Europa și ar putea fi luat în considerare aici pentru persoanele cu ocupații în aer liber în zonele în care este găsit virusul. Pentru publicul larg, însă, riscul este minim.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel