Sari la conținut

Alexandru Rafila: A fost deblocat Program Operațional pentru Sănătate

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Din cuprinsul articolului

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că în baza unor hotărâri ale Guvernului s-au făcut investigații sistemul de sănătate care îi va ajuta pe muți oameni.

Ministrul Sanatatii spune că a fost deblocat un program, iar pacienții asigurați vor beneficia de cele șase miliarde alocat în baza Programului Operațional pentru Sănătate.

„Sunt pentru alt subiect aici. Astăzi au fost aprobate, prin ordonanță de urgenţă, principiile de funcționare ale Programului Operațional pentru Sănătate. Un program important, care alocă resurse de până la 6 miliarde de euro în următorii ani. Deci nu e vorba de o finanțare punctuală, anuală. Vreau să vă spun că acest Program Operațional pentru Sănătate noi l-am găsit blocat, din păcate, şi am reluat negocierea lui, încă de anul trecut și am reușit să-l aducem aici”, afirmă ministrul.

Acesta mai spune că România este singura țară care are un astfel de program sectorial în domeniul sănătății, care beneficiază de o finanțare care nu este exclusivă pentru investiții în sectorul de sănătate, dar care aduce o reparație importantă.

Program Operațional pentru Sănătate

„În sensul că, dacă în Programul Național de Redresare și Reziliență, 22 de județe din această țară nu au avut posibilitatea depunerii de proiecte pentru investiții în asistența medicală spitalicească, în cadrul acestui Program Operațional pentru Sănătate, care e gestionat de MIPE, cu avizul Ministerului Sănătății, va fi posibil acest lucru”, mai spune Rafila.

facebook

„Principiile mari care să poată să ducă la selecția obiectivelor au fost cuprinse în această ordonanță de astăzi și vreau să vă spun că acest program răspunde multor necesități. Nu doar cele legate de investițiile în asistența medicală spitalicească, inclusiv în domeniul combaterii și controlului cancerului, pentru că reprezintă o sursă de finanțare de câteva sute de milioane de euro.

In dezvoltarea centrelor ambulatorii, care pot să facă diagnosticul, screeningul și diagnosticul cancerului, dezvoltarea laboratoarelor de anatomie patologică și de genetică. Sunt multe investiții în domeniul oncologiei care pot să se desfășoare în următorii ani. Acesta este scopul acestui program.

Sunt convins că autoritățile locale, în principal, dar și Ministerul Sănătății sau alte autorități centrale, vor depune proiecte care pot să fie eligibile încât decalajul înregistrat în momentul de față între județele țării, între centrele universitare și alte județe care nu au șansa unui centru universitar medical pe teritoriul lor, să se reducă”, conchide Alexandru Rafila.

Amintim că joi, Alexandru Rafila anunțat că angajările vor fi deblocate „în scurt timp”.

„În cadrul întâlnirii au fost discutate revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță. Printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană. De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă”, arată Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

 

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: