Sari la conținut

Detalii incendiare despre revendicările salariale din Sănătate! Anunțul a venit chiar acum de la Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Detalii incendiare despre revendicările salariale din Sănătate! Astăzi, 8 iunie 2023, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a anunțat că au fost aprobate principiile de funcţionare ale Programului Operaţional pentru Sănătate.

Tot astăzi, la întâlnirea de lucru cu președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, președintele Federației Naționale Sindicale “Ambulanța”, Gheorghe Chiș, prim-vicepreședintele Federației, Marian Rotaru, secretarul general, Rareș Ghilea și vicepreședinții Gheorghe Brișcaru, Ionel Ianc, Victor Țepeș, au fost discutate revendicările FNSAR de natură salarială, administrativă și dotare a Serviciilor de Ambulanță.

Acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență

Printre solicitări s-au aflat:

  • Acordarea salariilor de bază a operatorilor registratori de urgență și personalului TESA care nu au beneficiat de creșterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022;
  • Corectarea procentelor de sporuri pentru condiții deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar și auxiliar sanitar din serviciile de ambulanță, precum și creșterea indemnizației de hrană;
  • De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.

Deblocarea posturilor în sistemul sanitar

S-au găsit soluții pentru acoperirea deficitului de personal care se ridică la 45%. Ministerul Sănătății a făcut pași importanți pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, inclusiv în Serviciile de Ambulanță urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern.

În cadrul întâlnirii, s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat de Ministerul Sănătății, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, pentru funcțiile din Serviciile Publice de Ambulanță.

Mai mult, s-a discutat și s-a convenit o intâlnire interministerială între Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanțe noi, achiziționate din fonduri publice.

„Semnarea contractului colectiv de muncă, ocuparea posturilor vacante, voucherele de vacanţă, ordonanţa care a apărut a apărut astăzi (privind aducerea salariilor tuturor angajaţilor din sănătate, poliţie şi armată la grila salarială din 2022 – n.r.) arată seriozitatea dialogului şi asumării acestor măsuri”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila joi, după ședința de guvern, potrivit Agerpres.

Ministrul s-a întâlnit permanent cu sindicatele din sănătate și că au fost găsite o parte din soluţii la probleme.

„Nu discutăm de o majorare medie, discutăm despre alte tipuri de revendicări, discutăm despre contractul colectiv de muncă, discutăm despre voucherele de vacanţă, care sunt finanţate separat încât să nu mai greveze bugetul spitalului, să fie distribuite în mod echitabil, discutăm despre angajările noi în sistemul de sănătate, ştiţi bine, pe bază de memorandum”.

El a adăugat că prin ordonanţă de urgenţă „s-a adus anexa 2, care include personal auxiliar din sistemul de sănătate şi din alte sisteme, dar în special din sistemul de sănătate, la nivelul valorii salariului din 2022. Au fost uitaţi şi acum se face această reparaţie”, a explicat Rafila.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.