joi, august 18, 2022

Fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, a realizat o analiză a vinovaților care au făcut posibil dezastrul sanitar în care se afă astăzi România. Acesta consideră că Primul ministru, alături de Ministrul Sănătății, în speță Ioana Mihăilă, sunt principalii vinovați. Rafila nu o acuză pe Rafila de rea intenție, ci mai degrabă de lipsa de experință de a conduce un minister într-o situație de criză.

Te-ar mai interesa: Un bărbat de 36 de ani a murit la spital după ce a...

Dr. Rafila: „Florin Cîțu este unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii”

„Situația pandemiei era o urgență de sănătate publică globală și România nu putea să facă excepție. În al doilea rând, „succesul” campaniei de vaccinare era deja cunoscut, iar cele două ţinute asumate de domnul Cîţu, respectiv 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie şi 10 milioane la 1 august, nu erau ţinte care să poată să fie atinse.

Acest melanj de evenimente, circulaţia unor tulpini extrem de transmisibile şi imposibilitatea de a vaccina populaţia, era reţeta perfectă pentru un val patru care să fie extrem de greu pentru România. Şi atunci s-au întâmplat două fenomene. Unu a ţinut de zona primului-ministru, pe care eu îl consider unul dintre vinovaţii principali, alături de conducerea Ministerului Sănătăţii, care a descurajat populaţia să se vaccineze pe de-o parte şi a fost unul dintre principalii promotari ai acţiunilor care a dus la răspândirea infecţiei. El personal este vinovat de acest lucru.

Te-ar mai interesa: Adevărul despre un produs farmaceutic. Medic: Nu e...

Cel de-al doilea palier este reprezentat de Ministerul Sănătăţii şi care nu a avut nici măcar o politică de resurse umane calificate, care să poată să gestioneze această situaţie complexă.

Eu, de exemplu, cu toate că sunt un om destul de informat, nici măcar nu ştiam cine sunt secretarii de stat şi cu ce se ocupă în minister. Cred că nimeni nu ştia exact cu ce ocupă în minister secretarii de stat, în condiţiile în care aveam o direcţie mamut fără precedent în structura Ministerului Sănătăţii, care amesteca asistenţa medicală, medicina de urgenţă, programele de sănătate şi sănătatea publică.

Te-ar mai interesa: A ajuns la medic din cauza unei banale iritații pe...

Acolo a fost adusă doamna doctor Ciobanu, pe care eu o cunosc de 20 de ani şi care s-a ocupat cu gestionarea programelor de combatere a fumatului în România, ea fiind e profesie pneumolog. Vă daţi seama că o astfel de direcţie care trebuia să se ocupe de asistenţa medicală, de relaţia cu DSP-urile, de coordonare cu INSP, plus urgenţe, probleme de sănătate, necesita o echipă de conducere şi funcţionari publici care să fie specializaţi pentru fiecare dintre aceste domenii, ori lucru acesta, în mod evident nu s-a întâmplat, ceea ce îmi demonstrează că doamna Mihăilă (n.r. fostul ministru al Sănătăţii), nu o suspectez neapărat de rea-credinţă, dar o suspectez de o lipsă totală de experienţă în ceea ce priveşte gestionarea unui minister, cum este Ministerul Sănătăţii (…)

Te-ar mai interesa: Alertă de călătorie pentru Grecia! Anunțul autorit...


Alexandru Rafila, despre prezența experților OMS în România

OMS-ul poate să propună câteva soluții, poate că restricționarea anumitor tipuri de activități sau un tip de utlizare a acelui certificat verde, conform însă regulamentului european, nu conform lucrurilor care ne-au fost prezentate în ultima perioadă și care sunt inaplicabile.

Indiferent de ce propune OMS trebuie să existe o rețetă care să ne aducă într-o situație de normalitate și această rețetă se referă la modul în care populația înțelege aceste măsuri și mai ales le acceptă și le respectă.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care au noroc cu carul. Te afli printre...

Lucrul acesta se poate realiza numai dacă există încredere în autorități. În mod evident, în momentul de față nu există încredere în autorități. Nu o spun eu, o spune viața de zi cu zi.

Şi atunci, trebuie să găsim o formulă în care şi noi ca oameni politici pe de-o parte şi profesioniştii din sănătate, care ar trebui din punctul meu de vedere să fie în prima linie în această perioadă, ajungem la un acord, că trebuie să trecem peste această perioadă dificilă.

Doar OMS-ul, cu sfaturile pe care le dă, cu punctele de vedere pe care le are, nu poate să rezolve în niciun caz problema din România, pentru că ei nici nu pot să facă lucrul acesta, nu pot să impună niciunui stat absolut nimic, doar dau recomandări, asta este politica Organizaţie (…)

Pe de altă parte, ne pierdem timpul acum cu acest Guvern-fantomă prezentat de domnul Cioloş, care vine cu aceeaşi soluţie care ne-a adus în situaţia în care ne găsim astăzi”, a declarat Alexandru Rafila într-un interviu la Antena3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private