Sari la conținut

Alexandru Rafila: anunț de ultim moment privind evoluția variolei maimuței în România

Începând cu 13 mai 2022, cazuri de variolă a maimuței au fost raportate la OMS din 12 state membre care nu sunt endemice pentru virusul variolei maimuțelor, în trei regiuni ale OMS.

Având în vedere numărul ridicat de cazuri care apar de la o zi la alta, din ce în ce mai multă lume a ajuns să se întrebe dacă urmează o nouă pandemie. Alexandru Rafila răspunde:

„Nici vorbă de pandemie. Este exclus așa ceva. Rata de reproducere a acestei infecţii este mult sub 1, este 0,3. Ştiți bine că pentru infecția cu noul coronavirus am plecat de la 3 și am ajuns pe la 10 sau chiar peste rată de reproducere.

Deci riscul de infecție este mic și nu se transmite decât prin contact direct, prelungit, cu o persoană infectată.

Cele 90 de cazuri care au fost înregistrate în Europa au fost oarecum grupate în majoritatea lor, în sensul că se poate stabili calea de transmitere în cadrul acelor grupuri”, a spus Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3.

Investigațiile epidemiologice sunt în desfășurare, cu toate acestea, cazurile raportate până acum nu au stabilit legături de călătorie cu zonele endemice. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, cazurile au fost identificate în principal, dar nu exclusiv, în rândul bărbaților care întrețin relații intime cu bărbați (HSH) care solicită îngrijire în clinicile de îngrijire primară și de sănătate sexuală.

Obiectivul acestei știri despre focare de boală este de a crește gradul de conștientizare, de a informa eforturile de pregătire și de răspuns și de a oferi îndrumări tehnice pentru acțiunile imediate recomandate.

Situația evoluează și OMS se așteaptă să existe mai multe cazuri de variola maimuțelor identificate pe măsură ce supravegherea se extinde în țările neendemice. Acțiunile imediate se concentrează pe informarea celor care ar putea fi cel mai expuși riscului de infecție cu variola maimuței cu informații exacte, pentru a opri răspândirea în continuare.

Dovezile disponibile actuale sugerează că cei care sunt cei mai expuși riscului sunt cei care au avut contact fizic strâns cu cineva cu variola maimuță, în timp ce aceștia sunt simptomatici.

OMS lucrează, de asemenea, pentru a oferi îndrumări pentru a proteja furnizorii de servicii medicale din prima linie și alți lucrători din domeniul sănătății care ar putea fi expuși riscului, cum ar fi agenții de curățenie. OMS va oferi mai multe recomandări tehnice în zilele următoare, după cum se arată în comunicatul oficial al agenției.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel