Sari la conținut

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră: Niciodată n-am știut ce și câți pacienți avem. Sunt necesare modificări

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră: Niciodată n-am știut ce și câți pacienți avem. Sunt necesare modificări.

Ministrul Sănătății a precizat luni, 24 aprilie, că forma actuală a Planului Național de Combatere a Cancerului are nevoie de modificări și adaptări ale textului.

„Grupul tehnic de lucru a analizat situaţia actualului Plan Naţional de Combatere şi Control al Cancerului şi a constatat câteva lucruri, că sunt necesare modificări şi adaptări ale textului actual, punerea în acord a acestuia cu Planul european de combatere al cancerului, reformularea într-un cadru logic care să întrunească criteriile unui instrument de planificare.

Ccompletarea cu analiză de situaţie a tuturor datelor existente în prezent încât aceste norme de care este nevoie să poată să fie elaborate în mod corect şi sustenabil ca să putem să facem o implementare a acestui plan naţional de control al cancerului la nivel naţional”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, anunț de ultimă oră: Niciodată n-am știut ce și câți pacienți avem

El a enumerat câteva dintre principalele elemente ale acestui plan.

„Înființarea Registrului Național de Cancer. Știți că totdeauna am avut o problemă legată de proiectarea unui program, pentru că niciodată n-am știut ce și câți pacienți avem, prin actualizarea unui ordin de ministru din 2007, elaborarea planurilor naționale de screening pentru cancer, folosind datele din studiile pilot, care au fost făcute pentru trei tipuri de cancer: col, sân și colorectal, elaborarea criteriilor de certificare a centrelor de diagnostic și tratament al cancerului.

Și, încă un lucru extrem de important, metodologiile de monitorizare a performanței și calității serviciului, elaborarea criteriilor de certificare a furnizorilor de servicii medicale pentru diagnostic, cât și tratamentul cancerului și elaborarea cadrului de dezvoltare a rețelelor”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Alexandru Rafila mai spune că cele mai multe obiective ale Planului Național de Combatere a Cancerului se vor aplica încă din acest an.

„Să renunţăm la aceste blocaje birocratice care încetinesc accesul pacientului la serviciu

De asemena, ministrul Sănătății a menţionat că după ce acest plan va fi în vigoare nu se vor mai înregistra blocajele birocratice care încetinesc accesului pacientului la o diagnosticare mai rapidă.

„Planul acesta de combatere şi control al cancerului, nu ştiu dacă ştiţi puţin istoria lui, am avut diverse amendamente, la Senat nu s-au acceptat, la Cameră s-au acceptat câteva amendamente. Acolo singurul responsabil era iniţial Ministerul Sănătăţii.

Noi am propus să se introducă la responsabili pentru implementarea acestui program şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care şi gestionează, de altfel, programul şi banii şi Ministerul Finanţelor care trebuie să asigure resursele necesare. E clar că în momentul în care acest plan devine operaţional toate aceste lucruri intră în altă zonă.

Nu putem să venim cu un plan şi cu un traseu al pacientului, iar la Casa Naţională este blocat. În niciun caz. Atunci are rost să ne ajutaţi să promovăm acest plan cât mai repede, să putem face normele cât mai repede şi să renunţăm la aceste blocaje birocratice care uneori încetinesc accesul pacientului la un serviciu care ar putea să diagnosticheze mai repede un cancer, care să ofere alte resurse terapeutice într-un moment mai precoce al evoluţiei bolii”, a mai declarat Rafila, potrivit news.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel