marți, mai 30, 2023

Nivelurile de vitamina D pot fi cheie în determinarea răspunsului organismului uman la imunoterapia anticancer, în special în rândul persoanelor cu cancer de piele avansat.

Descoperirile unui studiu, publicat online în jurnalul CANCER, au arătat că, pentru pacienții cu melanom avansat, poate fi important să se mențină nivelurile normale de vitamina D atunci când primesc medicamente pentru imunoterapie numite inhibitori ai punctelor de control imun.

Te-ar mai interesa: Ce cauzează umflarea picioarelor și a gleznelor? P...

Vitamina D are multe efecte asupra organismului, inclusiv reglarea sistemului imunitar.

Vitamina CHEIE în tratamentul cancerului: studiu

Pentru a vedea dacă nivelurile de vitamina D ar putea afecta eficacitatea inhibitorilor punctelor de control imun, echipa a analizat sângele a 200 de pacienți cu melanom avansat atât înainte, cât și la fiecare 12 săptămâni în timpul tratamentului cu imunoterapie.

O rată de răspuns favorabilă la inhibitorii punctelor de control imun a fost observată la 56,0% dintre pacienții din grupul cu niveluri inițiale normale de vitamina D sau niveluri normale obținute cu suplimente de vitamina D, comparativ cu 36,2% în grupul cu niveluri scăzute de vitamina D fără suplimente.

Te-ar mai interesa: Remedii pentru funcția hepatică. Terapeut: ”Mămăli...

Supraviețuirea fără progresie, adică timpul de la inițierea tratamentului până la progresia cancerului, în aceste grupuri a fost de 11,25 și, respectiv, 5,75 luni.

„Desigur, vitamina D nu este ea însăși un medicament împotriva cancerului, dar nivelul său normal în ser este necesar pentru buna funcționare a sistemului imunitar, inclusiv răspunsul pe care îl afectează medicamentele anticancer, precum inhibitorii punctelor de control imunitare”, a spus autorul principal Lukasz Galus, de la Universitatea de Științe Medicale din Poznan, din Polonia.

Te-ar mai interesa: Simptomul trecut cu vederea care poate indica un c...

„În opinia noastră, după confirmarea randomizată adecvată a rezultatelor noastre, evaluarea nivelurilor de vitamina D și suplimentarea acesteia ar putea fi luate în considerare în gestionarea melanomului”.

Ce este melanomul

Melanomul este o boală în care celulele maligne (canceroase) se formează în melanocite (celule care colorează pielea).

Melanomul poate apărea oriunde pe piele. Alunițele neobișnuite, expunerea la lumina soarelui și istoricul de sănătate pot afecta riscul de melanom.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

Un studiu anterior, publicat în Melanoma Research la începutul acestui an, a arătat că persoanele care au luat vitamina D în mod regulat au fost mai puțin probabil să fi avut melanom în trecut sau în prezent. De asemenea, dermatologii au considerat că aceștia au mai puține șanse de a dezvolta melanom în viitor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private