Sari la conținut

Alexandru Rafila, anunțul momentului. Este vorba despre noile măști IMPUSE spre purtare

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rafila, anunțul momentului. Ministrul Sănătății a făcut declarații de ultimă oră în contextul este vorba despre noile măști IMPUSE spre purtare.

Ministrul Sănătății, adevărul despre măștile FFP2. Alexandru Rafila a spus astăzi că „nu există niciun fel de impunere” a utilizării unor măşti de protecţie scumpe, precizând că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, în contextul în care cele textile sunt ineficiente, relatează Agerpres.

Alexandru Rafila, anunțul momentului. „Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele şi a altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat.

Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi, nu este niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată.

Cine doreşte, poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile, care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că este utilizată de probabil marea majoritate a cetăţenilor (…).

Deci este clar că aceste măşti medicinale, care în momentul de faţă nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii.

Cred că nu este vorba de o restricţie, pentru că este prezentată ca o restricţie, este vorba pur şi simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măşti acolo unde există aglomeraţie sau există activitate care presupune interacţiuni cu alte persoane”, a spus Rafila, după şedinţa de Guvern.

Vor exista sancțiuni pentru cei care nu se conformează?

În momentul în care a fost întrebat dacă vor fi aplicate sancțiuni pentru cei care nu se conformează, Alexandru Rafila a spus că ar putea exista discuții.

„Nu ne-am gândit la ceea ce ar putea păţi cei care… e acelaşi lucru ca şi când nu porţi mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măşti care are eficienţă faţă de una care are o eficienţă limitată sau de fapt nu are eficienţă, apropo de tulpina Omicron.

Cred că este o chestiune de bun simţ. Cred că intrăm într-o zonă în care din nou punem în discuţie nişte manopere simple care nu sunt pentru altceva decât pentru protecţia individuală şi protecţia comunităţii. Discutăm imediat despre sancţiuni. O să ne gândim dacă este cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măşti”, a explicat Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel