Sari la conținut

Alexandru Rafila, avertisment privind variola maimuței: E un comportament la risc. Să se evite relațiile întâmplătoare cu persoane necunoscute

Alexandru Rafila, avertisment privind variola maimuței: E vorba de un comportament la risc. Să se evite relațiile întâmplătoare cu persoane necunoscute.

După ce, miercuri, 15 iunie, Ministerul Sănătății a confirmat cel de-al treilea caz de variolă a maimuței în România, tot la un bărbat, ca și celelalte două, Alexandru Rafila a făcut o serie de declarații. Ministrul Sănătății exclude din start o anume sensibilitate a bolii pentru bărbați.

Alexandru Rafila: E vorba de un comportament la risc. Să se evite relațiile întâmplătoare cu persoane necunoscute

„Nu e vorba de o sensibilitate. E vorba, mai degrabă de un comportament la risc, care poate să fie, deopotrivă, înregistrat și la femei și la bărbați. Problema este legată de un contact apropiat, cu o persoană infectată. Lucrul ăsta se poate întâmpla oricui dacă nu-și ia niște măsuri de precauție.

Recomandarea este, cel puțin din punct de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare cu persoane necunoscute. Și, dacă există o expunere în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci sigur că este bine ca persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a declarat Alexandru Rafila.

După ce primul pacient infectat cu variola maimuței a refuzat să colaboreze în ancheta epidemiologică, omițând declararea unor informații, polițiștii Secției 12 s-au sesizat din oficiu, iar în prezent bărbatul este cercetat.

 Ministrul Sănătății spune că pacienții cu variola maimuței care refuză să dea detalii despre persoanele cu care au intrat în contact riscă să pună alte persoane în pericol, dar cazurile trebuie studiate cu atenție.

„Acest contact apropiat nu trebuie să vă gândiți că este vorba despre relații sexuale. Poate să fie vorba și de o conviețuire apropiată cu membrii familiei – și ei trebuie să fie ținuți sub observație”, a mai spus Rafila.

 

Comisia Europeană are discuții cu un producător pentru achiziția unor doze de vaccin împotriva variolei.

Vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie.

Rafila a anunțat că CE are discuții cu un producător pentru acjiziția de doze de vaccin.

„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Întrebat când va primi România primele doze de vaccin împotriva variolei, Rafila a răspuns că „vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către CE”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel