Sari la conținut

Ce se întâmplă dacă nu ai relații intime o perioadă lungă de timp?

Lipsa relațiilor intime. Cei care practică abstineța trăiesc cu 30% mai puțin decât cei care au viață intimă și au un risc mai crescut de boli. 

Sunt studii care arată că persoanele care nu au o viaţă intimă activă au un risc mai mare de a dezvolta cancer. Lipsa relațiilor intime afectează şi prostata. Potrivit unui studiu australian, bărbaţii care au mai mult de cinci ejaculări pe săptămână prezintă un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată.

Lipsa relațiilor intime predispune şi la afecţiuni cardiace ori ale oaselor (osteoporoză), dar cel mai mult oamenii sunt afectaţi în plan psiho-emoţional.

Abstinenţii sunt mai pre­dispuşi atacurilor de panică, depresiei, problemelor de atenţie şi concentrare, spun psihologii. „Actul intim duce la eliberarea unor hormoni care vă ajută să vă simţiţi bine. Când viaţa intimă nu se suprapune cu ceea ce vă doriţi, apar frustrările, nevrozele. Totuşi, atunci când abstinenţa este liber consimţită sau edu­caţională, apar mai puţine probleme în plan psihic”, spu­ne psihologul Roxana Mis­chianu de la Spitalul Co­len­tina din Bucureşti.

Dacă treceţi prin perioade de separare de partener, din mo­tive profesionale, sfatul psi­hologului este să înlocuiţi activitatea intimă cu sporturi foarte dinamice, dans, masaj, yoga şi alte activităţi care pot duce la relaxare.

Nu în ultimul rând, trecerea de la o viaţă intimă foarte activă la una pasivă poate duce la îngrăşare.  O jumătate de oră de relații intime înseamnă 85 de calorii pierdute sau chiar mai mult. „Este foarte important să menţineţi echilibrul prin sport şi să nu compensaţi prin mâncare”, mai sugerează specialistul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.