Sari la conținut

Alexandru Rafila: De câţi anticorpi are nevoie o persoană pentru a fi protejată de reinfectare Covid. Care este recomandare pentru persoanele care au trecut prin boală, fără să știe

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila explică de câţi anticorpi are nevoie o persoană pentru a fi protejată de reinfectare Covid. Care este recomandarea pentru persoanele care au trecut prin boală, fără să știe.

În cadrul unei dezbateri organizată de Agenţia Naţională pentru Romi, ministrul Sănătății a spus că toate metodele de detecție a anticorpilor pentru coronavirus existente în momentul de față nu sunt standardizate. Prin urmare, nu există nici o limită la care se poate spune că o persoană este sau nu protejată.

În prezent, în cadrul Uniunii Europene, se lucrează pentru stabilirea acestui lucru, a mai spus Alexandru Rafila, care a adăugat că sunt speranțe ca în viitorul „nu foarte îndepărtat” să avem o astfel de limită și de test recomandat.

Alexandru Rafila explică de câţi anticorpi are nevoie o persoană pentru a fi protejată de reinfectare Covid

„Mulți oameni din România au făcut o boală, spunem noi, inaparentă, pentru că nu au avut simptome, nu știut că au trecut prin boală, s-au testat, nu se vaccinaseară și au găsit că au anticorpi. Poate că la unii există o imunitate care dă protecție. La mulți dintre ei nu există, nu avem de unde să știm lucrul acesta.

Pentru că toate metodele de detecție a anticorpilor care sunt în momentul de față nu sunt standardizate, nu există limită. Adică să spui: cine are anticorpi pentru limita asta este proteja, cine are mai puțin nu este protejat.

Nu există astfel de referință de limită și nu există nicio metodă standardizată, dar sunt speranțe ca în viitorul nu foarte îndepărtat să avem o astfel de limită și de test recomandat. Se lucrează la nivelul Uniunii Europene pentru a stabili acest lucru, dar până în momentul acela nu avem soluția decât vaccinare”, a declarat ministrul Sănătății.

Care este recomandarea pentru persoanele care au trecut prin boală, fără să știe

Alexandru Rafila a explicat că a trecut printr-o boală care „a fost manifestă”, a stat izolat şi a făcut tratament pentru COVID-19, iar ulterior s-a vaccinat şi nu a avut niciun fel de reacţie adversă. Vaccinarea este recomandarea specialistului și pentru persoanele care au trecut prin boală fără să știe.

„Am trecut printr-o boală care a fost manifestă, am stat nu numai în izolare, am făcut tratament două săptămâni. Ulterior m-am vaccinat și nu am avut niciun fel de problemă, niciun fel de reacție adversă după ce m-am vaccinat.

Așa că și dacă am trecut prin boală și nu am știut, sau dacă am trecut prin boală și am știut, recomandarea este vaccinarea. Pentru că dublează, dacă vreți, imunitatea, și practic, atunci chiar nu aveți niciun fel de problemă, într-un viitor o să fiți foarte bine protejați”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri pe tema vaccinării”,  a concluzionat Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel