Sari la conținut

Alexandru Rafila, după decizia CCR: Masca este mai eficientă, poate, în acest moment, chiar decât vaccinarea

Alexandru Rafila, după decizia CCR: Masca este mai eficientă, poate, în acest moment, chiar decât vaccinarea.

Folosirea măștii de protecție nu trebuie privită ca o obligație, ci ca o protecție, pemtru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2, este de părere ministrul Sănătății.

Declarația sa vine în contextul în care CCR a decis că ordonanță de urgență care reglementa obligativitatea măștii în aer liber este neconstituțională.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte, decizia trebuie respectă.

Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă.

În ceea ce priveşte utilizarea măştii în spaţiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în spaţiul exterior nu mai este obligatorie”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

Alexandru Rafila, după decizia CCR: Masca este mai eficientă, poate, în acest moment, chiar decât vaccinarea

Mai mult, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că, în acest moment, dată fiind răspândirea virusului în valul 5 val al pandemiei, masca de sanitară de protecţie ar putea fi chiar mai eficientă decât vaccinarea.

„Utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii, cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat, chiar dacă este în exterior, pentru că noi avem transmitere comunitară.

(…) Din punct de vedere raţional, dacă discuţi de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea transmiterii infecţiei, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca.

Nu o folosim neapărat că avem o depoziţie legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simţ”, a afirmat Rafila.

„Eu o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis”

Ministrul Sănătăţii a mai spus că este decis să poarte masca de protecţie, dacă se află într-un spaţiu deschis aglomerat.

„Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare o să facă cum crede, după ce acest act normativ va fi abrogat.  Eu atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis. Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect”, a mai precizat Rafila.

Ministrul a mai spus că, în funcție de momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial și de situația pandemică, Guvernul va decide dacă mai este sau nu cazul să dea o nouă ordonanță pentru reglementarea măștii de protecție în spații deschise.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel