miercuri, noiembrie 30, 2022

Dezvoltarea unor servicii medicale preventive, evaluarea periodică, care permit depistarea precoce a bolilor sunt două ramuri foarte importante ce trebuie avute în vedere, a subliniat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. 

Alexandru Rafila: Există o opoziție în dezvoltarea unor sevicii care să prevină supraaglomerarea unităților de primiri urgente

„Ceea ce o să fie cel mai dificil este să putem să schimbăm şi mentalitatea oamenilor, pentru că de multe ori accesul la servicii medicale spitaliceşti echivalează în percepţia publicului cu accesul al servicii medicale de calitate.

Te-ar mai interesa: Studiu. Interacțiunea cu câinii crește activitatea...

Celelalte tipuri de servicii, serviciile ambulatorii, fie că discutăm despre medicina de familie, fie că discutăm de specialiştii care lucrează în ambulatoriu, sunt mai puţin accesate şi sunt mai degrabă dispecerii care te trimit în spital ca să îşi faci investigaţii şi să te tratezi.

Nouă strategie de educare a populaţiei

Pe de altă parte, dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adică medicina omului sănătos, evaluarea periodică, care permit depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vieţii sănătoase. Asta ne interesează, asta este de fapt cea mai bună investiţie, pentru că România, faţă de alte ţări, are o foarte mare discrepanţă în ceea ce priveşte durata bolii”, a afirmat ministrul Sănătăţii, într-o conferință.

Te-ar mai interesa: Nu te teme de grăsimile alimentare: vaginul tău de...

Alexandru Rafila a menționat că „există o opoziţie” faţă de dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe.

„Adică, putem avea o speranţă medie apropiată de a altor ţări a duratei vieţii, însă noi trebuie să tratăm oamenii mult mai mulţi ani decât tratează sistemele medicale din alte ţări. (…)

Remarcaţi ce opoziţie există în momentul de faţă, de exemplu, în dezvoltarea unor servicii care să prevină supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe”, potrivit Agerpres.

Te-ar mai interesa: Ce boli se pot moșteni de la părinți. Atenție la a...

„Se preferă transportarea oamenilor la spital ori lucrul acesta nu este deloc sustenabil, pentru că duce la creşterea cheltuielilor din sănătate într-un ritm mai mare decât creşte Produsul Intern Brut şi, în mod evident, la un moment dat, lucrurile se blochează”, a arătat Alexandru Rafila.

Se dorește o nouă strategie de educare a populaţiei şi a personalului medical. Rafila spune că este necesară și dezvoltarea unor servicii medicale extinse la nivel de ambulatoriu.

Te-ar mai interesa: Poziția de somn care îți distruge sănătatea. Încea...


Rafila: 4 milioane de internări pe an

„Este bine să putem să avem şi o strategie de educare a populaţiei, dar şi a personalului medical, care să poată să meargă concordant cu o politică de investiţii în sectorul sanitar, care trebuie, pe de o parte, să reabiliteze sau să construiască spitale noi.

Dar care trebuie să se concentreze pe dezvoltarea unor servicii medicale suficient de extinse la nivel ambulatoriu, încât să permită evaluarea, diagnosticul şi tratamentul marii majorităţi a pacienţilor.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Înainte de pandemie aveam circa 4 milioane de internări pe an, ceea ce e foarte mult. În pandemie am ajuns pe la vreo 2 milioane, pentru că a fost limitat accesul la servicii de sănătate. Din păcate, nu am avut un sistem ambulatoriu care să compenseze…

Ne-am trezit şi cu o mortalitate imensă. Diferenţa, în anul 2021, dintre natalitate şi mortalitate a fost aproape de 100.000 de persoane, spor negativ, şi lucrul acesta se datorează şi accesului dificil la servicii medicale. (…) Trebuie să încurajăm personalul medical să dezvolte aceste servicii medicale preventive”, a susţinut Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private