Sari la conținut

Alexandru Rafila: „Incapacitatea Guvernului nu trebuie compensată cu măsuri discriminatorii”. Despre ce măsuri discriminatorii se vehiculează?

Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

România, ca și restul țărilor europene se află în plină pandemie de coronavirus, iar statisticile nu sunt deloc îmbucurătoare. Conform experților în sănătate, tulpina Delta care a luat deja cu asalt unele țări din Europa, va pune capăt perioadei de relaxare, iar ușor ușor va impune noi restricții. 

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat, duminică, că doar 7.987 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 4.737 cu prima doză. Este cel mai mic număr de doze de vaccin administrate într-o singură zi de la începutul anului, de pe 10 ianuarie.

„În aceste condiții în mod evident trebuie foarte strict monitorizată circulația tulpinilor în România și eventualele focare trebuie rapid puse sub control. În perioada următoare, probabil, această creștere moderată, inițială va fi mai puțin comunitară și mai mult concentrată în focare pe de o parte. Pe de cealaltă parte campania de vaccinare este cea care oferă siguranță.

Cazurile grave, spitalizarea și decesele sunt evitate la persoanele care sunt vaccinate. Atunci în mod evident vaccinarea este răspunsul. Din păcate, noi avem o acoperire vaccinare redusă și chiar dacă am corobora acoperirea vaccinală cu persoane care s-au imunizat prin trecerea prin boală cu siguranță că nu depășim 50% față de alte țări care au răspuns imun generat de boală și de vaccinare mult mai mare.

Din cauza asta eu am anumite rezerve și cred că cel mai important lucru ar fi să încercăm să ne convingem concetățenii că mai avem câteva săptămâni la dispoziție încât acoperirea vaccinală să se apropie de cea din țările din Uniunea Europeană.

Noi suntem pe ultimul loc și, din nefericire, succesul campaniei de vaccinare a fost extrem de limitat şi în momentul de față putem chiar să discutăm de un eșec pentru că în fiecare zi se vaccinează undeva între 5 și 10 mii de persoane. Este foarte puțin”, a spus Alexandru Rafila.

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării”

Întrebat cum vede deciziile luate de alte state europene de a limita accesul  în locuri precum cinematografe teatre și restaurante dacă nu prezinți certificatul de vaccinare, Alexandru Rafila a subliniat că atât timp cât nu se vor face discriminări între persoanele vaccinare şi persoanele nevaccinate dar care se testează înainte de a avea acces la o activitate socială, culturală nu este o problemă.

„Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării pentru că vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării. Mie mi se pare că a împărți lumea în vaccinaţi şi nevaccinați  nu este un lucru bun pentru că generează frustrări, inechități și discriminarea să știți că nu este încurajată.

Organizația Mondială a Sănătății tot timpul a menționat acest lucru pentru că nu trebuie să faci discriminare între cei vaccinaţi şi nevaccinați, trebuie însă să faci o campanie de informare țintită pentru fiecare categorie socială.

„Nu poţi să compensezi incapacitatea Guvernului de a face campanie de informare de bună calitate cu masuri punitive”

Ori lucru ăsta nu pre s-a întâmplat. Adică nu poţi să compensezi incapacitatea guvernului de a face campanie de informare de bună calitate și de a convinge lumea să se vaccineze cu măsuri punitive”, a mai spus Alexandru Rafila.

Referitor la listele cu țările cu risc epidemiologic actualizate de CNSU periodic medicul Alexandru Rafila a recomandat de asemenea o mai bună informare astfel încât românii întorși din vacante să nu fie puși în situații limită acasă.

„Ar trebui să existe și o campanie de informare foarte clară pentru turiști atât pentru adulți și mai ales pentru copii. Lucrurile trebuie explicate mult mai bine, astfel încât oamenii să nu intre într-o situație limită și să fie obligați, de exemplu, să intre în carantină întreaga familie la întoarcerea în țară dacă cumva nu este vaccinat sau unii membrii ai familiei”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel