Sari la conținut

Alexandru Rafila: Nu se poate discuta despre o epidemie de gripă, în momentul de față. Recomandări pentru copiii cu simptome de viroze respiratorii

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: Nu se poate discuta despre o epidemie de gripă, în momentul de față. Recomandări pentru copiii cu simptome de viroze respiratorii

În ciuda faptului că tot mai multe unități medicale din țară semnalează că deja au primit un număr foarte mare de pacienți cu afecțiuni respiratori, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis luni, 8 ianuarie, că nu există elemente care să suțină riscul unei epidemii de gripă.

Minstrul Sănătății a reamintit că numărul de viroze respiratorii este chiar cu 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Alexandru Rafila: Nu se poate discuta despre o epidemie de gripă, în momentul de față

Prin urmare, cu atât mai mult, „nu se poate discuta despre o epidemie de gripă”.

„Nu avem, în momentul de față, elemente care să susțină această ipoteză. Numărul de cazuri înregistrate, și nu mă refer doar la cazurile de gripă, la numărul de viroze respiratorii în general, e mai mic, cam cu 25% față de aceeași perioadă a anului trecut, așa că nu excludem, dar în momentul de față nu putem discuta despre o epidemie de gripă.

Ceea ce este, sigur, preocupant, este numărul destul de mare de prezentări la Camerele de Gardă, la Unitățile de Primiri Urgențe. Sunt cazuri de viroze respiratorii sezoniere, cum se întâmplă în fiecare an, dar nu putem discuta, așa cum spuneam, despre o epidemie”,  a declarat ministrul Sănătății, la Radio România Actualități (RRA).

Recomandările specialiștilor pentru copiii cu simptome de viroze respiratorii

Medicii le recomandă chiar și părinților, mai ales că astăzi elevii au plecat spre școală sau o vor face, să evalueze starea copiilor înainte de a-i trimite la școală dacă prezintă simptome de răceală, pentru a preveni răspândirea virușilor.

Alexandru Rafila a ținut să reamintească încă o dată că primul medic care trebuie consultat, în caz de răceală și gripă, este medicul. Acest lucrur poate ajuta la eliberarea Unităților de Primiri Urgențe, pentru cazurile care sunt cu adevărat grave.

„Ceea ce am încercat să transmitem noi populației, în general părinților, în special, pentru că astăzi încep școlile, este următorul lucru: să apeleze, în primul rând, la medicul de familie, pentru că staționarea prelungită la Unitatea de Primiri Urgențe pentru o formă ușoară sau cel mult medie de viroze respiratorie predispune și la alte îmbolnăviri. Și nu e cazul ca cineva să aștepte ore întregi.

O prescripție medicală obișnuită poate fi primită și de la medicul de familie pentru o medicație simptomatică. Și atunci, noi încercăm să convingem oamenii să se adreseze în special medicilor de familie.

Iar pentru copiii care prezintă simptome de viroze respiratorii, ei să fie izolați la domiciliu, tratați cu medicație simptomatică, nu cu antibiotice, pentru că lucrul acesta îi protejează și pe ei și protejează și comunitatea în care ei își desfășoară activitatea, pentru că atunci virozele nu se mai transmit și cursurile se pot desfășura în mod normal”, a mai spus Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel