marți, iunie 6, 2023

În urmă cu puțin timp, Miistrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că de săptămâna viitoare va începe distribuția pastilelor de iod către populație.

Întrebat de motivul care stă la baza deciziei, Rafila a subliniat că este vorba strict de prevenție pentru a evita u incident asemănător celui din 1986.

„E o problemă legată de contextul actual. Vedeți că în vecinătatea granițelor României se desfășoară un conflict armat. Există și o memorie colectivă legată de incidentul care a avut loc în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară, fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, dar trebuie să asigurăm populației unul dintre elementele care fac sau reduc impactul unui posibil incident. Unul dintre ele este această prevenție, care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de accident, doar la recomandarea autorităților de sănătate publică”, a spus ministrul Sănătății.

Te-ar mai interesa: Pe cine înțeapă țânțarii mai mult? Dr. Tudor Ciuho...

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că tabletele de iod se administrează, în principiu, persoanelor de până la 40 de ani.

„Pastilele trebuie să fie în posesia populației. Săptămâna aceasta facem campanie de informare, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”, a mai spus Rafila.

27 de milioane de comprimate de iodură de potasiu au ajuns, săptămâna trecută, la direcțiile de sănătate publică, iar ultima cantitate este în curs de livrare, potrivit Mediafax.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private