Sari la conținut

Alexandru Rafila: Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară. În România, potrivit datelor oficiale, peste 1.000 de copii se nasc anual cu astfel de malformații cardiace.

Dintre aceștia, 600 sunt operați în țară prin proceduri chirurgicale, alți 200 prin proceduri intervenționale și aproximativ 120 de copii cu urgențe majore merg în străinătate.

În acest moment, copiii români cu malformații cardiace sunt operați în centrele din Târgu Mureș, București, Cluj, Timișoara și Iași.

Până în 2026, toți copiii români cu malformații cardiace ar putea fi operați în țară

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că doar cazurile grave merg în străinătate, prin completarea formularului E 112, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală este decontată de Națională de Asigurări de Sănătate.

„Accesul la servicii de sănătate, în special pentru copii, este esențial. Influențează scăderea mortalității infantile, dar pregătirea este foarte complexă.

Ne dorim să găsim cele mai bune soluții, încât să îi păstrăm în sistemul public și să rezolvăm probleme de sănătate ale oamenilor”, a declarat Rafila, conform RADOR.

Aproape 1.200 de copii operați la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti

„Ce am făcut noi? Am făcut 1.148 de operații la „Marie Curie”, cu 14%-15% urgențe neonatale. Acești copii trebuia să-i transfere în străinătate, altfel mureau”, a spus Tammam Youssef, medic al clinicii din San Donato, cel care a ajutat la perfecţionarea medicilor români.

Ministrul sănătății și reprezentanții Spitalului de Copii „Marie Curie” susțin că până în 2026 toate cazurile de copii cu malformații cardiace ar putea fi operate în România

A fost înființat Centrul de cardiochirurgie pediatrică de la Marie Curie

Primul centru de cardiochirurgie pediatrică din partea de sud a României – cel de la Spitalul de Copii Marie Curie – a fost înființat în urmă cu câțiva ani, din bani strânși din donații și sponsorizări, de ONG-ul Inima Copiilor.

Până acum aproape 10 ani, în București și în partea de sud a țării nu exista niciun astfel de centru. Cu aproximativ 10 ani în urmă, ONG-ul Inima Copiilor, împreună cu Ministerul Sănătății, Asociația Bambini Cardiopatici nel Mondo și clinica italiană San Donato, și-au dat mâna pentru a înființa primul Departament de cardiochirurgie dedicat exclusiv copiilor, la Spitalul Marie Curie din București.

De atunci, pe baza unui program guvernamental dedicat cardiochirurgiei pediatrice, dar și cu ajutorul Asociației Inima Copiilor, în Departamentul de cardiochirurgie de la Marie Curie sunt operați copii cu malformații cardiace – unii dintre ei având nevoie de operație încă din primele zile de viață.

La început, erau organizate „misiuni” de câteva zile pe lună când se făceau operațiile. Astăzi, operațiile se pot face permanent.

Din cauză că România nu are destui astfel de medici, o echipă de medici din Italia, condusă de chirurgul cardiolog pediatru Tammam Youssef, vine, de 10 ani, în fiecare lună în România și operează bebeluși și copii.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel