Sari la conținut

Alexandru Rafila: România ar putea restricționa exportul unor medicamente care „dispar din cauza lipsei de realism a preţurilor”

În cadrul unei conferințe de presă susținută de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că examinează posibilitatea de a restricționa temporar exportul unor medicamente, cum ar fi antibioticele pentru copii și unele medicamente oncologice.

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor realiza o metodologie de stabilire a prețurilor la medicamente.

„În perioada imediat următoare vom stabili împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate o metodologie de stabilire a prețurilor, care să nu ne mai aducă în situația dispariției multor molecule din motive comerciale, pentru că produsele dispar din cauza necompetitivității și lipsei de realism a prețurilor cu care ele sunt vândute în România”, a explicat Rafila.

Este o problemă globală. Nu doar România este afectată

Alexandru Rafila a subliniat că problema aprovizionării cu unele medicamente este globală.

„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată. (…) În acest an avem o recrudescență a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. (…) Există – datorită creșterii consumului de medicamente – anumite probleme. Mai mult, există și o presiune asupra producției din cauza inflației, a costurilor cu materiile prime la nivel global”, a arătat ministrul Sănătății.

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel