Sari la conținut

Cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani. Recomandările specialiștilor

Bebelus internat
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Crestere a numarului de cazuri de meningita in randul copiilor

România se confruntă cu un puternic val de viroze respiratorii, însă potrivit specialiștilor, situația este abia la început, dacă ne raportăm și la țările vecine.

Potrivit datelor oferite de INS, în ultima săptămână s-au înregistrat aproape 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute.

Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu spun că, din cauza nerespectării regulilor sanitare de bază și nepurtării măștii atunci când oamenii prezintă simptome de răceală, se observă o creștere a numărului de cazuri, în special în rândul copiilor și al persoanelor în vârstă. Specialiștii recomandă vaccinarea antigripală, respectarea normelor de igienă și evitarea zonelor aglomerate, conform Rador.

În medie, la Spitalul Județean de Urgență Giurgiu se prezintă zilnic 70 de pacienți, cu preponderență copii. De aceea, secția de pediatrie a unității medicale este aproape plină cu pacienți care sunt diagnosticaƫi cu bronșiolite și pneumonii.

La spitalele Grigore Alexandrescu, Marie Curie, Victor Gomoiu ori la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului din Capitală se prezintă zilnic sute de copii cu infecţii respiratorii, iar locurile disponibile pentru internare se ocupă imediat după ce se eliberează.

”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene.

Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril. Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate”, a afirmat ministrul Sănătăţii, marţi seară, la România Tv.

Ce trebuie să facem pentru a preveni îmbolnăvirea?

Pentru a preveni îmbolnăvirea, trebuie să se respecte regulile minime de igienă, spun medicii, dar trebuie evitate și locurile aglomerate, în special în cazul copiilor. Peste 9.000 de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal în județul Giurgiu cu vaccin gratuit distribuit de Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel