marți, mai 30, 2023

Populaţia va fi informată despre cum şi când se administrează pastilele de iodură de potasiu necesare doar în cazul unui incident nuclear, care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii.

Alexandru Rafila spune când și cum trebuie să luam iodura de potasiu

Medicamentele sunt acum la direcţiile de sănătate publică. Ele ar putea fi distribuite către persoanele ligibile, prin cabinetele medicilor de familie, cu toate că aceştia nu sunt de acord.


Atenţie deosebită asupra concentraţiei indicate

În caz de incident nuclear şi anunţ al autorităţilor este necesară administrarea iodurii de potasiu – trebuie ţinut cont de faptul că aceste pastile nu sunt bune pentru toată lumea şi este nevoie de o atenţie deosebită asupra concentraţiei indicate pentru fiecare categorie de vârstă în parte.

Te-ar mai interesa: Medic renumit: Diabetul poate fi un prim semn care...

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că medicamentele vor fi distribuite tuturor persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

„La copiii nou-născuți, până la vârsta de o lună, un sfert de comprimat; jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani; între 3 și 12 ani un comprimat; la copiii peste 12 ani și adulți două comprimate, şi femeile gravide sau cele care alăptează”, conchide ministrul.

La adulții peste 40 de ani nu se recomandă aceste pastile, cu excepția cazurilor în care persoanele respective au fost expuse direct radiaţiilor nucleare, ceea ce nu se întâmplă în România.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Topul celor mai bune alimente pentru...

„Persoanele de peste 40 de ani, care, din punct de vedere metabolic sunt mai puţin active, iar rata de incorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, adică dacă eşti în locul în care s-a produs incidentul, decât dacă eşti la distanţă, unde concentraţiile de iod radioactiv, în mod evident, sunt mai mici. Beneficiile versus riscuri sunt în cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile. Îţi blochezi funcţionarea tiroidei, mai ales după 40 de ani, e bine să nu fii ‘beneficiarul’ unor cantităţi mari de iod, or o astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit RRA.

Te-ar mai interesa: Medic celebru, despre cel mai toxic produs pe care...

Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a mai adăugat că pastilele cu iodură de potasiu se păstrează în ambalajul original, iar valabilitatea este trei ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private