Sari la conținut

Medicii de familie refuză să distribuie pastilele de iodură de potasiu. Ei fac apel la autorități

Iodura de potasiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Iodura de potasiu

Medicii de familie refuză să distribuie pastilele cu iod. Ei nu vor să audă de aceatsă misiune. Medicii se tem că românii nu vor respecta doza de administrare.

Medicii de familie refuză să distribuie pastilele de iodură de potasiu. Ei fac apel la autorități

Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară au transmis un apel către Ministerul Sănătății prin care aduc la cunoștință faptul că nu au fost chestionați în ceea ce privește activitatea de distribuție a pastilelor de iod, iar această atribuție le-ar bloca activitatea medicală, potrivit Mediafax.

Doctorii solicită să se ia act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie.

Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul transmis MS.

Ministrul Sănătății vede altfel situația

Recent, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că în România sunt 16 milioane de persoane înscrise la medici de familie, iar aceștia au nevoie de două sau trei săptămâni ca să își cheme pacienții pentru a le da pastilele de iodură de potasiu. Înainte, însă, guvernul va face o campanie de informare privind utilizarea și păstrarea acestor pastile.

Compania Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, care au fost distribuite deja către Direcțiile de sănătate publică din întreaga țară. Pastilele urmează să fie oferite în mod gratuit populației, însă acestea pot fi folosite doar în cazul unui incident nuclear. În alte condiții, aceste comprimate sunt periculoase pentru sănătate, avertizează medicii.

Cum se administrează pastilele de iodură de potasiu

Tratamentul se administrează în timpul optim de maxim 8 ore de la anunțul autorităților, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depășească 24 de ore, potrivit declarațiilor oferite de Alexandru Rafila.

„Dozajele: se administrează în funcție de fiecare grupă de vârstă. La copiii nou-născuți până la vârsta de o lună, 1/4 de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 3 și 12 ani – un comprimat, la copiii peste 12 ani și adulți – două comprimate. La fel femeile gravide sau cele care alăptează”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a lămurit următoarele aspecte:

– O cutie completă are 20 de comprimate și fiecare va primi câteva comprimate, dar ambalate în blister.

– Nu sunt pastile individuale.

– Trebuie păstrat la întuneric și la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius.

– Nu se lasă la îndemâna copiilor.

– Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deșeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel