miercuri, octombrie 27, 2021

Alexandru Rafila: „Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie/Dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii”.

În ciuda faptului că România a înregistrat în ultima

vreme peste 100.000 de mii de imunizări zilnice, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a atras atenția asupra pericolului de a ne reîntoarce la restricții.

Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că, în ritmul actual de vaccinare, nu se vor atinge țintele de imunizare propuse de oficiali. Dr. Rafila a declarata că, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat.

Alexandru Rafila: „Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie”

 „Dacă

toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează, o să ne reîntoarcem la restricţii. Și lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară.

Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate. Nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză

este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat.

Pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a declarat dr. Alexandru Rafila, potrivit Medika TV.

„Reluarea activităților sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”

Specialistul a arătat că populația trebuie să fie mobilizată să se vaccineze. Reprezentantul României la OMS a ținut să sublinieze

că nu e de ajuns ca lumea să se testeze. Pentru a nu ne întoarce iarăși la restricții e important ca lumea să se vaccineze.

„Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar. Discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze.

Dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul

acestei campanii de vaccinare. (…)

Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor.

Pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a mai spus Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri